Isen smelter i Arktis. Det betyder mere aktivitet i området, blandt andet forsøg på udvinding af olie og gas. Men hvilke konsekvenser har den øgede aktivitet for sikkerheden i Arktis? Det er et af de spørgsmål, årets MatchPoints-konference tager fat i, når forskere, ministre, toppolitikere og diplomater fra en lang række lande samles i Aarhus 12. og 13. nov. Du kan nå at være med – tilmeldingsfrist er den 26. oktober.
29.09.2015 |
Jordens nordligste region er netop nu genstand for global interesse som aldrig før. I takt med klimaforandringerne og den smeltende polaris åbner nye handelsruter, nye potentielle olie- og gasfelter, fiskefarvand og turistmål. Men hvilke politiske kræfter er på spil? Og hvordan sikres bedst ro og orden i regionen? Det er nogle af de spørgsmål, der bliver sat i perspektiv, når Aarhus Universitet og dets samarbejdspartnere sætter sikkerhed og styring i det globaliserede Arktis på dagsordenen.
”Udviklingen i Arktis sætter den miljømæssige, sociale og menneskelige sikkerhed under pres. Og selvom Arktis er langt væk, kan konsekvenserne af manglende styring og sikkerhed få stor betydning for vores levevilkår i resten af verden – også Danmark. Vi håber derfor også, at konferencen kan trække en bred deltagerskare med sig”, siger Michael Böss, leder af MatchPoints Seminar.
De nordiske lande kan bidrage til fred
Den danske udenrigsminister Kristian Jensen, uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, tre tidligere udenrigsministre, førende forskere fra både Danmark, Norge, Finland, Rusland, USA, Canada og Kina samt diplomater fra medlemslandene i Arktisk Råd er blandt de deltagere, der samles for at debattere de arktiske udfordringer – med særligt fokus på de nordiske perspektiver.
”Konferencen vil blandt andet fokusere på hvordan de nordiske lande, herunder Grønland og Færøerne, kan bidrage til fred, stabilitet og fremgang i den Arktiske region gennem samarbejde om militære, miljømæssige og menneskelige udfordringer på baggrund af deres fælles sociale, menneskelige og demokratiske værdier”, siger Michael Böss.
MatchPoints Seminar 2015 indgår i programmet for Danmarks formandskab for Nordisk Ministerråd i 2015 og gennemføres i samarbejde med en række andre danske og nordiske universiteter. Konferencen er støttet af bl.a. Folketinget, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Nordisk Ministerråd og Aarhus Kommune.
Konferencen er åben for alle, så længe der er pladser. Tilmeldingsfristen er den 26. oktober 2015.