Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Debat: Koordiner de velfærdsteknologiske initiativer

Der er mange lovende velfærdsteknologiske initiativer undervejs i Danmark, men vi får mest nytte af dem, hvis de arbejder tættere sammen og fokuserer på hver deres spidskompetence.

15.01.2016

Af Allan Flyvbjerg, sundhedsdekan, Aarhus Universitet

Partnerskaber på det sundhedsteknologiske område skyder i disse år op forskellige steder i Danmark. Det er satsninger, som er kendetegnet ved, at det offentlige (universiteter/regioner/kommuner) og de private (industrien) rækker ud efter hinanden og i fællesskab skaber velfærdsløsninger til gavn for borgerne og samfundet.

I Vestdanmark er etableret Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet og Med Tech Innovation Consortium. I Østdanmark er Copenhagen Center for Health Technology og i Odense ligger Health Care Denmark.

Tillid til teknologi

Der er meget velfærd at hente gennem udvikling af sundhedsteknologiske løsninger. Det drejer sig bl.a. om robotter, der booster koncentrationen hos skolebørn, elektroniske kæledyr til urolige dementer, apps til patienter med diabetes eller depression, samt nye og mere skånsomme operative teknikker.

Danmark er et innovativt slaraffenland på det sundhedsteknologiske område. Borgerne er gode til at tage teknologien til sig. Tre ud af fem danskere har en smartphone, og mange kontakter til myndighederne er digitaliseret. Tilmed er vi tillidsfulde og generelt interesserede i at bidrage med vores data til at skabe ny viden og løsninger.

Vi har altså uanede muligheder for at få gavn af Danmarks store potentiale som testlaboratorium for velfærdsteknologiske løsninger. Imidlertid er det afgørende for succes, at de enkelte initiativer fokuserer på særlige indsatsområder – altså finder ind til hver deres spidskompetence.

Der er nemlig inden for forskning i og udvikling af velfærdsteknologi en tendens til, at vi på tværs af Danmark halser efter at få det samme, som de andre har. Det er ærgerligt og spild af penge og kompetencer.


Fordel opgaverne

Skal vi klare os i den internationale konkurrence på området, bør vi fordele opgaverne mellem os. Kun på den måde kan vi sikre stærke og unikke løsninger, der hver især kan positionere Danmark som en innovativ og videnstung nation.

Så herfra skal lyde en opfordring til de tre ministre i Erhvervs- og Vækstministeriet, Sundhed- og Ældreministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet, samt de faglige miljøer rundt om i landet: Sørg nu for, at vi får en overordnet koordinering af initiativerne, så vi fordeler og udnytter potentialerne bedst muligt.

Genbrug gerne modellen fra sundhedsvæsenet, hvor centralisering af en række medicinske specialer sikrer, at kompetencerne bliver koncentreret på få steder i Danmark – til gavn for patienterne og det sundhedsfaglige personale. Det samme kan vi med fordel gøre på området for sundhedsteknologiske initiativer.

Vi har en særlig styrke i Danmark i kraft af knowhow og initiativ. Lad det ikke blive en svaghed, at vi ikke kan samarbejde om at fordele kræfterne på tværs af landet.


Debatindlægget er bragt i Børsen 15. januar 2016.

Forskning, Alle grupper, Health, Health