Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kristjar Skajaa stopper som institutleder til sommer

Leder af Institut for Klinisk Medicin, Kristjar Skajaa, stopper som institutleder, når hans seks-årige ansættelseskontrakt udløber til sommer. Derfor skal fakultetet i løbet af 2018 finde en ny leder til Danmarks største sundhedsvidenskabelige institut.

24.10.2017 | Nanna Jespersgård

En stærk strategisk leder af den kliniske forskning, der er fantastisk at arbejde sammen med, fordi han finder løsninger, der fungerer for alle parter, lyder karakteristikken af Kristjar Skajaa bl.a.

”Tidspunktet er passende af mindst to årsager: Jeg nærmer mig de 65 og har andre ting i livet, jeg skal nå end ’bare’ arbejde. Og jeg finder det rimeligt at give vores nye dekan, Lars Bo Nielsen, de bedste muligheder for at sætte et nyt hold, der rækker 6-9 år ud i fremtiden”.

Sådan lyder Kristjar Skajaas begrundelse for, at han til sommer – efter seks år som leder af Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet – overlader posten til en ny mand eller kvinde med mod på at lede Danmarks største sundhedsvidenskabelige institut.

”Jeg har været glad for arbejdet som institutleder, og jeg synes også, at jeg, når jeg fratræder, afleverer et velfungerende institut med engagerede forskere og undervisere og med en økonomi på vej i balance,” siger Kristjar Skajaa, som i går orienterede instituttets cirka 800 fastansatte medarbejdere.

”Og når jeg melder min beslutning så tidligt ud, er det for at sikre, at der er tid til en god og grundig proces ift. at finde min efterfølger,” siger Kristjar Skajaa.

Tætte bånd til alle regionens hospitaler

Dekan Lars Bo Nielsen tager Kristjar Skajaas beslutning til efterretning og konstaterer, at fakultetet mister en leder, der har opnået lang en række imponerende resultater. Først som cheflæge og centerchef på Aarhus Universitetshospital, AUH, der tilbagevendende er blevet kåret som Danmarks bedste hospital, og dernæst som leder af det institut, hvor netop koblingen til hospitalet har gjort Aarhus til et forbillede for mange andre universitets- og hospitalssamarbejder i Skandinavien.

”Kristjar Skajaa har en stor andel i, at traditionen for en sjælden tæt sammenhæng mellem grundforskning, klinisk forskning og klinisk udvikling er videreført og udviklet, så universitetet i dag har et forbilledligt samarbejde med alle hospitaler i Region Midt,” siger dekan Lars Bo Nielsen.

”Der ud over har Kristjar implementeret og udviklet en klinisk lægeuddannelse, som vi kun har grund til at være stolte af, så alt i alt er det en erfaren og kompetent leder, vi siger farvel til,” siger Lars Bo Nielsen.

Finder løsninger, der fungerer for alle

Også lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, Claus Thomsen, fremhæver Kristjar Skajaas indgående kendskab til universitetshospitalet, dets rolle og patientens perspektiv.

”Det store kendskab til både hospitalet og instituttet har gjort Kristjar Skajaa til en stærk strategisk leder af den kliniske forskning, og det betyder, at han er fantastisk at arbejde sammen med, fordi han finder løsninger, der fungerer for alle parter,” siger lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital.

Claus Thomsen havde selv fornøjelsen af at dele formandskabet for Ledelsesforum for Universitets-Regionssamarbejdet (LUR) med Kristjar Skajaa i de første år, hvor Kristjar stod i spidsen for arbejdet med at samle den kliniske forskning i regionen.

”Det er også på sin plads at fremhæve Kristjar Skajaas evne til at reorganisere og tilpasse Institut for Klinisk Medicin, så organisationerne har passet til hinanden.  Det har været en styrke for samarbejdet på alle niveauer,” siger Claus Thomsen.

Hvad skal Kristjars afløser kunne?

Kristjar Skajaa tiltrådte stillingen som institutleder 1. juli 2012 og afløste dengang professor Jens Christian Djurhuus. Hvad den næste institutleder skal kunne, og hvad vedkommendes kerneopgaver bliver, kan dekan Lars Bo Nielsen ikke forholde sig til på stående fod.

”Kristjar Skajaa har først lige truffet sin beslutning om at stoppe, og derfor vil jeg nu se frem til en grundig dialog med både instituttets medarbejdere, AUH og regionens øvrige hospitaler, så vi kan definere kravene til Kristjars efterfølger. Det har vi god tid til, og det er jeg glad for,” siger Lars Bo Nielsen og tilføjer:

”Kristjar har gjort en kæmpe indsats for udvikling af instituttet og skabt rammer og retning for et klinisk uddannelses- og forskningsmiljø i international særklasse. Han efterlader et velfungerende institut, som sammen med resten af AU, AUH og regionens øvrige hospitaler har et enormt potentiale til at befæste og udbygge den internationale førerposition indenfor akademisk medicin i årene fremover.”

Kristjar Skajaa vil, når han stopper, som det vigtigste bruge mere tid på sin familie, som ud over ægtefællen, overlæge, dr. med. Inge Dørup, tæller tre voksne sønner, svigerdøtre og børnebørn.


Kontakt

Institutleder Kristjar Skajaa
Mail: kristjar.skajaa@clin.au.dk
Telefon:  78 45 90 00

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Forskning, Administration (Faglighed), Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Administrativt