Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kronisk smerte bliver anerkendt som sygdom

Det er med bidrag fra to forskere fra Health, Aarhus Universitet, når kronisk smerte til maj bliver optaget i WHO’s nye sygdomsmanual. Det betyder, at kroniske smertepatienter kan se frem til nye diagnoser og dermed bedre behandling.

26.04.2019 | Ida Skytte Asmussen

”Kroniske smerter kan man ikke måle og veje. Derfor har man hidtil ikke klassificeret dem som sygdom, men som symptom på en sygdom. Det bliver ændret nu, og det vil få stor betydning for patienter og for sundhedsvæsenet,” siger Peter Svensson

Kronisk smerte bliver nu for første gang klassificeret som diagnose på linje med andre sygdomme, når verdenssundhedsorganisationen (WHO) til maj vedtager sit næste katalog over anerkendte sygdomme.

Det får stor betydning for de cirka 20 procent af befolkningen, der lider af kroniske smerter, vurderer professor Peter Svensson fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed. Han har sammen med topforskere fra hele verden været med til at definere de nye diagnoser. Hans forskningsfelt er smerter i ansigtet og munden.

”Kroniske smerter kan man ikke måle og veje. Derfor har man hidtil ikke klassificeret dem som sygdom, men som symptom på en sygdom. Det bliver ændret nu, og det vil få stor betydning for patienter og for sundhedsvæsenet,” siger Peter Svensson.  

Arbejdet med de nye klassifikationer har været i gang i over ti år, og for nylig blev de nye smertediagnoser publiceret i det videnskabelige tidsskrift PAIN. Peter Svensson har bidraget til den del af sygdomskataloget, der handler om smerter i ansigtet og munden, som fjerdedel af befolkningen lider af.

”Smerter i ansigtet kan gå hårdt ud over livskvaliteten. Med mere præcise diagnoser kan behandlingen blive mere målrettet, fordi man går væk fra blot at betragte smerte som symptom. Nu bliver det for alvor slået fast i hele sundhedssystemet, at der skal andre former for behandling til, når det drejer sig om kroniske smerter.”

Også en gevinst for forskningen

Det nye sygdomskatalog får også stor betydning for forskningen, påpeger professor Nanna Brix Finnerup fra Institut for Klinisk Medicin og Dansk Smerteforskningscenter. Hun forsker i nervesmerter.

”I dag bliver næsten alle kroniske smertetilstande puttet i en fælles kategori. Det betyder, at man ikke kan lave registerforskning i eksempelvis nervesmerter efter kemoterapi eller diabetes. Men det kommer man til fremover, og det vil få betydning for patienterne, der fremover kan få bedre og mere målrettet behandling,” siger hun og tilføjer:

”Den rette behandling kræver den rette klassifikation. Og nu skal læger fremover i højere grad have fokus på behandling af nervesmerter og give andre former for medicin end de klassiske smertestillende som Ipren og Pamol, der ikke virker på nervesystemet.”    

Efter mødet i maj skal WHO’s medlemslande i gang med den omfattende revision af, hvordan man registrerer sygdomme.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta:

Klassifikationssystemet hedder ICD, og bliver opdateret fra ICD-10 til ICD-11. Det indeholder koder til samtlige diagnoser og bliver brugt til registrering, når en patient kommer i kontakt med sundhedsvæsenet og bestemmer derfor, hvad der efterfølgende bliver tilbudt af behandling. Smerteklassifikationen ICD-11 er testet på en række sygehuse i tre lande.  
De peer-reviewede artikler i PAIN bliver betragtet som en konsensus, der er opnået mellem topforskere inden for de pågældende områder.

The International Association for the Study of Pain, IASP, har støttet arbejdet økonomisk. 

I Danmark har Dansk Smerteforskningscenter været den vigtigste samarbejdspartner. 

Kontakt:

Professor Peter Svensson

Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed

Mobil: 24633009

Mail: peter.svensson@dent.au.dk

Læs publikationen om smerter i hoved, ansigt og mund i PAIN.

 

Professor Nanna Brix Finnerup

Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Dansk smerteforskningscenter

Telefon: 93508575

Mail: finnerup@clin.au.dk

Læs publikationen om nervesmerter i PAIN.

Forskning, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Navnenyt, Videnskabelig medarbejder, IOOS