Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

KU’s særlige rådgiver: Min vigtigste rolle er som mægler

Professor Jørn Hounsgaard er ’særligt udpeget person’ i god videnskabelig praksis ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU. Sagerne er dominerede af personkonflikter. For sådan er det, når forskning er drevet af passion og ambition, siger Jørn Hounsgaard.

21.04.2015 | Henriette Stevnhøj

rofessor Jørn Hounsgaard er ’særligt udpeget person’ i god videnskabelig praksis ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU

Professor Jørn Hounsgaard er KU's særligt udpegede person i spørgsmål om ansvarlig forskningspraksis inden for sundhedsvidenskab. FOTO: KU.

Da professor i neurovidenskab ved KU, Jørn Hounsgaard, sagde ja til at være fakultetets særligt udpegede person til at tage sig af henvendelser om god videnskabelig praksis, anede han ikke, hvad han gik ind til. Nu, ca. to et halvt år senere, kan han dele henvendelserne op i to bunker: En lillebitte bunke med en enkelt sag om uredelighed og så en langt større med sager, der grundlæggende er personkonflikter. 

Den fordeling kommer ikke bag på Jørn Hounsgaard.

”Forskning er hjerteblod og en livslang investering, så der er utroligt meget på spil for de involverede. Uenighed om fx forfatterskaber kan blive til en hård strid, som vokser, hvis ikke der bliver taget hånd om det tidligt”, siger Jørn Hounsgaard.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets ordning med en særligt udpeget person er en udløber af Penkowa-sagen. Men det er langt fra sager af Penkowa-kaliber, som Jørn Hounsgaard får henvendelser om. En stor del kommer fra ph.d.-studerende og yngre forskere, der fx har spørgsmål om regler for dataopbevaring. De afklares i telefonen.

Parterne skal hjælpes til løsning

Andre henvendelser, som bliver til regulære sager hos Jørn Hounsgaard, handler ofte om uenighed omkring medforfatterskaber, og her ulmer personstridighederne. Det er i disse tilfælde, Jørn Hounsgaard kommer på arbejde som mægler.

”Der er ingen lovgivning eller paragraffer, man kan afgøre den slags tvister med. I bund og grund skal parterne selv finde en løsning, og min rolle er at hjælpe dem med at nå dertil”, siger Jørn Hounsgaard, som siden begyndelsen i gennemsnit har haft en sag med mødeaktivitet en gang om måneden.

Konkret tilbyder han at mødes med de stridende parter hver for sig for at få belyst alle sider af konflikten. Herefter mødes parterne med Jørn Hounsgaard som mægler.

”Tilbuddet om møde er frivilligt, og det er vigtigt at signalere, at jeg står til rådighed som mægler, ikke som dommer. Parterne har til fælles, at det er meget belastende at være involveret i sådan en konflikt. Det gør det ekstra vigtigt for mig at optræde åben og imødekommende. Til gengæld har det vist sig, at det stort set ingen betydning har, at mit faglige kendskab til deres forskningsfelt er minimalt”, siger Jørn Hounsgaard.

Som hovedregel tager han ikke stilling til sagerne. Man må ikke tvivle på neutraliteten i sagsbehandlingen. Hvis behovet opstår, kan han hente hjælp hos fakultetets jurister, men ellers er det Jørn Hounsgaards primære rolle at sparre med konfliktens parter og ellers væbne sig med tålmodighed.

”Personkonflikter kan trække ud, og der er ikke altid en god løsning i vente. Men en lidt utilfredsstillende løsning, kan være bedre end en evigtvarende konflikt”, siger Jørn Hounsgaard.

Læs om udpegningen af de særlige rådgivere ved Health.

Forskning, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Health, Health