Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kvinder i fertilitetsbehandling kan nøjes med færre hormoner

Ny forskning giver håb om, at kvinder i fertilitetsbehandling kan undgå generende hormongel ved at lokke kroppen til selv at producere graviditetshormoner.

24.08.2015 | Lotte Fisker Jørgensen

Peter Humaidan, professor på Aarhus Universitet og læge ved Fertilitetsklinikken, Regionshospital Midt, har stået i spidsen for forskningsprojektet.

Siden fertilitetsbehandlingens barndom har kvinder i såkaldt IVF-behandling være nødt til at lægge en hormongel op i skeden dagligt i mindst 14 dage efter ægoplægning. Hormonet er nødvendigt for at øge chancen for graviditet, men det giver også bivirkninger i form af irritation og udflåd. Nu tyder resultaterne af en ny videnskabelig undersøgelse på, at kvinderne vil kunne slippe for disse gener i fremtiden.

”Fertilitetsbehandling er en fysik og psykisk udfordring for det barnløse par. Den daglige behandling med hormongel efter ægoplægning er en del af behandlingen, som mange kvinder oplever som meget ubehagelig, siger Peter Humaidan, professor på Aarhus Universitet og fertilitetslæge på Fertilitetsklinikken ved Regionshospitalet i Skive. 

”For at gøre behandlingen mere skånsom har vi derfor undersøgt, om vi  helt kan fjerne den sædvanlige hormongel, og i stedet få kroppen til selv at producere de nødvendige hormoner,” uddyber han.

Mere naturlig behandling

I studiet deltog knap 100 kvinder, der ved lodtrækning blev inddelt i to grupper. Kvinderne i testgruppen skulle i 14 dage efter ægoplægningen give sig selv en daglig indsprøjtning med en lille dosis af det graviditetsstimulerende hormon, HCG.

Resultaterne af studiet viser, at chancerne for graviditet er lige gode, uanset hvilken metode man bruger.

”Ved at forlænge den eksisterende hormonbehandling fra før ægudtagningen kan vi nøjes med en markant lavere dosis hormoner end det, der er i gelen, som lægges op i skeden. Det ser ud til, at vi med den metode snyder kroppen til at tro, at den er gravid. Den går helt af sig selv i gang med at producere de hormoner, der skal til, for at ægget sætter sig fast,” siger Peter Humaidan.

Han har lavet undersøgelsen sammen med kolleger fra Fertilitetsklinikken ved Regionshospitalet Midt og Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet.

Resultaterne er for nyligt publicerede i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Human Reproduction.

Det første studie på området

Studiet er det første, der viser, at chancerne for graviditet er uændrede, selv om man ændrer metoden og reducerer mængden af hormoner.

Peter Humaidan er ikke i tvivl om, at den nye metode vil være en lettelse for kvinder i fertilitetsbehandling:

”Selv om det også kan være forbundet med lettere ubehag at stikke sig selv, foretrækker de fleste kvinder dette frem for hormongelen, der kan være meget generende og i visse tilfælde giver en allergisk reaktion. Og så er det selvfølgelig også en fordel, at det er en mere naturlig behandling, der generelt er mere skånsom for kroppen. Som fertilitetslæge gennem mange år er jeg slet ikke i tvivl om, at langt de fleste kvinder vil opleve injektionsmetoden som mere skånsom og en markant forbedring af deres behandling,” siger han. 

 


Læs mere

Læs den videnskabelige artikel her   

 


Kontakt

Professor Peter Humaidan
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Regionshospitalet Midt, Fertilitetsklinikken
Telefon: + 45 2381 5991
E-mail: peter.humaidan@midt.rm.dk    

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe