Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Lægemiddelforsker bliver ny adjungeret professor på Health

Lotte Bjerre Knudsen fra Novo Nordisk er ny adjungeret professor på Health, Aarhus Universitet. Hun er personen bag opfindelsen af liraglutide, som er en ny klasse af lægemidler for Novo Nordisk, der bruges i behandling af type 2-diabetes og fedme.

15.12.2015 | Malene Løvig Nielsen

Lotte Bjerre Knudsen står bag opfindelsen af liraglutide, der er en ny serie af lægemidler baseret på tarmhormonet GLP-1.

Lotte Bjerre Knudsen står bag opfindelsen af liraglutide, der er en ny serie af lægemidler baseret på tarmhormonet GLP-1.

I 1991 indledte Lotte Bjerre Knudsen og hendes team ved Novo Nordisk arbejdet med at udvikle et lægemiddel til behandling af type 2-diabetes på basis af tarmhormonet GLP-1. 18 år senere bar arbejdet frugt, da liraglutide blev godkendt til behandling af type 2-diabetes i EU. For et år siden, blev liraglutide også godkendt til behandling af fedme. Og nu er den anerkendte forsker blevet tilknyttet Health, Aarhus Universitet som adjungeret professor.

“Adjungeringen er for mig personligt en meget stor anerkendelse af mit arbejde som anvendelsesorienteret og industriansat forsker gennem hele min karriere. Jeg ser frem til at fortsætte mit samarbejde med forskere fra universitetet og bidrage til undervisningen af de studerende på Health,” siger Lotte Bjerre Knudsen.

Ifølge Lotte Bjerre Knudsen øger et samarbejde mellem universitetets og industriens forskere forståelsen for ligheder og forskelle i den anvendelsesorienterede forskning.

”Det leder forhåbentlig til nye behandlingsmetoder, som i sidste ende kommer patienterne til gode,” siger Lotte Bjerre Knudsen. 

Opfandt ny serie af lægemidler

Lotte Bjerre Knudsen står bag opfindelsen af liraglutide, der er en ny serie af lægemidler baseret på GLP-1. Liraglutide sænker blodsukkeret og dæmper appetitten, så patienterne hjælpes til et vægttab. Midlet virker 24 timer af gangen, så patienterne slipper for at tage medicin flere gange i døgnet. Liraglutide sælges under navnet Victoza® til behandling af type 2-diabetes, og som Saxenda® til behandling af fedme.

Lotte Bjerre Knudsen er Scientific Vice President i Global Research hos Novo Nordisk. Hun har været ansat ved Novo Nordisk siden 1989, hvor hun blev færdiguddannet kemiingeniør. Lotte Bjerre Knudsen har en doktorgrad i medicin fra Københavns Universitet. 

Yderligere oplysninger

Scientific Vice President (Global research) Lotte Bjerre Knudsen
lbkn@novonordisk.com

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Health, Offentligheden/Pressen, Videnskabelig medarbejder