Et nyt projekt, som er støttet af Rådet for Offerfonden, skal klæde praktiserende læger bedre på i mødet med børn, der har været udsat for overgreb. Speciallæge i retsmedicin på Aarhus Universitet, Lise Frost, står sammen med en forskergruppe bag projektet.
30.08.2016 |
En børneundersøgelse ved for eksempel en fem års vaccination kan måske afsløre om et barn har været eller er udsat for overgreb. Det er håbet for forskeren bag et nyt projekt, der skal give de praktiserende læger mere viden om overgreb mod børn.
”Den praktiserende læge har fokus på diagnostik og behandling af sygdom og ikke på overgreb mod børn. Lægen er dog barnets primære og nærmeste lægekontakt og er i dag den eneste, der regelmæssigt ser barnet i sin konsultation,” fortæller Lise Frost.
Hun og hendes gruppe har netop modtaget 1.167.624 kroner af Rådet for Offerfonden til et projekt, der skal give de praktiserende læger mere viden om, hvilke signaler, de skal være opmærksomme på for at kunne afsløre overgreb mod børn.
”Vores mål er at øge muligheden for en tidlig, indsats, så vi kan mindske mistrivsel og sygdom hos børn, som er udsat for overgreb,” siger Lise Frost og understreger, at det ofte bliver afsløret sent i børnenes liv, hvis de har været udsat for enten fysisk vold eller seksuelle overgreb.
”Vi håber, at børnenes livssituation hurtigt vil blive afdækket, så indsatsen kan sættes i værk tidligt. Det vil forhåbentligt betyde bedre livsvilkår hos de børn, der har været udsat for overgreb,” fortæller forskeren.
Speciallæge Lise Frost
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Direkte tlf.: 87 16 83 17
Mail: lif@forens.au.dk