Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Lægevagten tester ”akutknap” fra AU

Lægevagterne i Region Midtjylland tester fra 20. januar en ”akutknap”, som kan skaffe borgere med hastesymptomer hurtigere igennem – også selv om der er kø på linjen. Ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet står bag idéen.

26.01.2016 | Kirsten Olesen

Alle, der i de kommende to uger ringer til Lægevagten i regionen, bliver spurgt, om de vil deltage i forsøget med en såkaldt ”akutknap”.

Haster det kun lidt, eller haster det meget at få fat i lægen efter klokken 16 og i weekenden? Det spørgsmål kan borgere i Region Midtjylland blive nødt til at stille sig selv, hvis de ringer til Lægevagten på 70 11 31 31 i perioden 20. januar til 3. februar.

Et pilotforsøg fra Aarhus Universitet skal nemlig nu afprøve, om det er en god idé, at man selv kan taste sig uden om telefonkøen og få lægen i røret hurtigst muligt, hvis man har alvorlige symptomer – f.eks. brystsmerter eller åndenød.  

På den baggrund vil alle, der i de kommende to uger ringer til Lægevagten i regionen, blive mødt af en telefonsvarer. Den spørger, om man vil deltage i forsøget med en såkaldt ”akutknap”.

Tryk ”9” hvis det haster

Projektet går helt enkelt ud på, at man kan trykke ”9” på telefonen, hvis det i ens egne øjne haster meget at få vurderet symptomerne. Derved rykker man direkte frem som nr. ét i en eventuel telefonkø – uanset, hvor mange der allerede venter.
Hvis ”akutknappen” med tiden bliver indført permanent, vil lægen dog få mulighed for at sende én tilbage i køen igen, hvis man misbruger systemet.

”Det helt store spørgsmål er, om det vil øge trygheden for patienten at få denne mulighed, og om det måske kan reducere unødvendige opkald til 112”, siger ideens ophavsmand, læge og ph.d.-studerende Jonas Fynboe Manniche Eberts, Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet.

”Men vi vil selvfølgelig også undersøge, hvor meget ordningen vil øge ventetiden for dem, der ikke taster ”9”, altså med andre ord om en ”akutknap” også vil betyde længere kø”, tilføjer han.

Forsøget er et tilbud

Alle, der ringer til lægevagten i forsøgsperioden, kan enten sige ja eller nej til at deltage i forsøget. Cirka halvdelen af dem vil få muligheden for at springe køen over, og en tilfældig del af dem får tilsendt en spørgeskema, som skal danne grundlag for at vurdere ordningen med en ”akutknap”.

Hvis pilotprojektet falder godt ud, er det planen at gennemføre et længerevarende forsøg, der skal foregå sideløbende i Region Hovedstaden og i Region Midtjylland.

­


Fakta:

  • Lægevagten i Region Midtjylland modtog 696.000 opkald i 2014. I 5 pct. af tilfældene vurderede den, der ringede op, at det var nødvendigt straks at tale med en læge.  I forbindelse med 1 pct. af alle opkald rekvirerede vagtlægen en ambulance med det samme.
  • Sundhedsstyrelsen har givet tilladelse til forsøget.
  • Pilotprojektet er en del af Jonas Fynboe Manniche Eberts ph.d.-projekt ved Aarhus Universitet, Forskningsenheden for Almen Praksis, FEAP, og det er bl.a. finansieret af Trygfonden.

Yderligere oplysninger:

Ph.d.-studerende og læge Jonas Fynboe Manniche Ebert
Aarhus Universitet, Forskningsenheden for Almen Praksis
Tlf.: 2530 9292
jonasebert@ph.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Folkesundhed, Health, Talentudvikling, Ekstern målgruppe