Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ledere skal fremme ligestilling på AU

Universitetsledelsen var 12. august værter for lederkredsen ved den første workshop om ligestilling, som i efteråret gentages på fakulteterne.

20.08.2021 | Henriette Stevnhøj

Rektor Brian Bech Nielsen indledte workshop om ligestilling for ledere på AU med en påmindelse om, at det er lederne, som skal gå forrest i retningen af kønsbalance. Arkivfoto: Lars Kruse.

Universitetets ledere har et ansvar for at gå foran, når der skal skabes konkrete og reelle forandringer, understregede Brian Bech Nielsen i sin velkomst på den workshop om ligestilling, som blev holdt for netop ledere på Aarhus Universitet den 12. august. 

Og flere faglige miljøer på universitetet har behov for at arbejde aktivt med ligestilling for at sikre, at alle har lige gode muligheder for at bringe deres talent i spil. Brian Bech Nielsen betonede, at ligestilling på AU ikke handler om at ’hælde mændene ud’, men om at tage et medansvar for at fastholde og udvikle unge talenter.

”Når vi nu ved, at talent ikke afhænger af køn, så siger det sig selv, at vi mister talent, når kvinderne bliver færre, jo længere vi kommer op ad karrierestigen. Det er et tab for AU, og et tab for samfundet”, sagde Brian Bech Nielsen.

Workshoppen for universitetets ledere er en af de aktiviteter, som er formuleret i Aarhus Universitets handleplan for ligestilling, hvis primære mål er at opnå bedre balance mellem køn i videnskabelige stillinger. Workshoppen i august var den første i en række, som i løbet af efteråret afvikles på fakulteterne med ledere som deltagere.

Arbejdet vil ikke blive styret af centralt bestemte regler. Det er vigtigt, at lederne af fagmiljøerne har fokus på evt. lokale barrierer for ligestilling og diversitet.

”Og det er vigtigt, at vi får alle med, så alle føler, at de kan bidrage til forandringer”, sagde Brian Bech Nielsen, som afrundede sin velkomst med at sende stafetten videre til ledelserne på AU:

”Det er et åbent spørgsmål, hvad vi skal gøre for at skabe ligestilling – og det skal besvares lokalt”, sagde Brian Bech Nielsen på workshoppen.

Workshoppen for den samlede lederkreds blev moderet af professor Sara Louise Muhr fra CBS. Målet med de kommende workshops på fakulteterne er at få ny viden, udveksle erfaringer og få etableret et fælles sprog om organisatoriske og ledelsesmæssige dynamikker, som forhindrer eller fremmer ligestilling. Og det skal samlet set gerne munde ud i konkret inspiration til lokalt besluttede tiltag.

hjemmesiden Ligestilling på AU i tal kan fordelingen af køn ses på institutniveau. 

Forskning, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet