Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kickstart din lederkarriere med nyt program

Health tilbyder et nyt karriereudviklingsprogram til videnskabelige medarbejdere, som har interesse for ledelse. Programmet skal udvikle medarbejdernes ledelseskompetencer, styrke deres faglige netværk og sikre diversitet i fakultetets fremtidige ledelse.

07.01.2020 | Lise Wendel Eriksen

Fakultetet tilbyder et nyt karriereudviklingsprogram til videnskabelige medarbejdere med lederambitioner.

Det nye karriereudviklingsprogram udspringer af fakultetets strategiske indsatsområde ’rekruttering og kompetenceudvikling’ og er et tilbud til fastansatte videnskabelige medarbejdere.

”Formålet med karriereudviklingsprogrammet er, at deltagerne udvikler ledelseskompetencer rettet mod den akademiske verden på et højt fagligt niveau, så de får et bedre afsæt for at kunne løse ledelsesopgaver i fremtiden,” siger dekan Lars Bo Nielsen. Han understreger, at det er vigtigt, at også videnskabelige medarbejdere, som ikke har formelle lederstillinger, får mulighed for at udvikle deres viden om og interesse for ledelse.

”Programmet har også fokus på, at vi bliver bedre rustet til at øge kønsdiversiteten i ledelsen både i de formelle ledelsesstillinger, men også i de faglige fora og netværk på Health,” siger dekanen og tilføjer ”samtidig vil vi også gerne skabe rammerne og facilitere en proces, der gør, at vores medarbejdere kan opbygge et stærkt fagligt netværk, som de kan få glæde af under forløbet, men forhåbentlig også længe efter.”

Karriere på programmet

Programmet er sammensat, så deltagerne får redskaber til og viden om ledelse i bred forstand. Deltagerne får øget organisationsforståelse, strategisk indsigt i fakultetets opgaver og udfordringer og indblik i, hvad en lederstilling indebærer. Deltagerne kommer også til at udvikle deres egne ressourcer og kompetencer i forhold til fremtidige ledelsesopgaver.

”Programmet indeholder oplæg og workshops med dygtige eksterne oplægsholdere og interne garvede kræfter. Det vil uden tvivl inspirere, udvikle og bringe ny viden til deltagerne,” siger Lars Bo Nielsen.

Karriereudviklingsprogrammet har plads til 20 deltagere og består af fire workshops af 1-1½ dages varighed i løbet af 2020. Den første workshop finder sted d. 23. april 2020. Interesserede medarbejdere skal søge om deltagelse i programmet efter aftale med nærmeste leder. Nærmeste leder indstiller til institutledelsen, som foretager den endelige prioritering.

Deltagerne forventes at tage aktivt del i diskussioner og at arbejde med fælles og individuelle hjemmeopgaver, som adresserer konkrete strategiske ledelsesudfordringer på institutter og fakultet.

Læs mere om karriereudviklingsprogrammet og ansøgningsproces på fakultetets hjemmeside

Spillepladen bliver udvidet

Institutleder på Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Siri Beier Jensen, var selv igennem et lignende forløb som lektor på Københavns Universitet. Hun meldte sig til karriereprogrammet, fordi hun trængte til nye udfordringer og havde mod på mere:

”Man kan sige, at jeg fik udvidet min spilleplade ved at deltage i udviklingsforløbet. Jeg fik indsigt, brugbare redskaber og lærte rigtig meget om at lede inden for forskning og uddannelse, og hvad der administrativt kræves. Ledelse kræver prioriterede timer, fokus på den kerneopgave, man gerne vil lykkes med inden for en given ramme, og at man pejler efter, hvad der giver fagligt mening. Og også at man kan lide at arbejde i tæt samspil med andre mennesker,” fortæller Siri Beier Jensen.

Hun havde egentlig forestillet sig, at hun skulle udvikle sine kompetencer som forskningsleder, men få dage efter forløbets afslutning åbnede muligheden sig for at søge stillingen som institutleder på Health.

”Karriereudviklingsprogrammet klædte mig i høj grad på til at tage springet og rykke fra stillingen som lektor på Københavns Universitet til institutleder på Aarhus Universitet. Men nok så vigtigt var forløbet også med til at ’afdramatisere’ det at lede. Så hvis du har spirende mod på at lede, skal du ikke lade dig afskrække,” siger Siri Beier Jensen.

Få et fagligt netværk

Skønt karriereudviklingsprogrammet også vil kunne udvikle egnede kandidater til ledelsesstillinger på Health – fx stillinger som (vice)institutleder og (pro)dekan – udløser deltagelse i programmet i sagens natur ikke automatisk en lederstilling ved fakultetet. Ifølge Lars Bo Nielsen er målet med programmet, at dygtige medarbejdere nu får muligheden for at styrke deres ledelseskompetencer og deres personlige netværk. På sigt vil det øge fakultetets evne til at udvikle og implementere eksisterende og nye initiativer.

”De kompetencer, man opnår via programmet, kan bruges i mange sammenhænge. Man skal se det som en spændende mulighed for at få indsigt i ledelse, udvikle nye sider af sig selv og skabe et fagligt og frugtbart netværk,” forklarer Lars Bo Nielsen. Han understreger også, at udviklingsprogrammet ikke står alene, men supplerer de eksisterende lederudviklingstilbud, der allerede findes på universitetet.

”Programmet kan bidrage til at afklare, om man som forsker eller underviser ønsker at søge indflydelse i en lederstilling. Det kan være alletiders mulighed for at udvikle eller kickstarte en ny karriere som leder eller i det hele taget at få bedre mulighed for at påvirke udviklingen i en kompleks organisation,” siger Lars Bo Nielsen.


Interesseret i Healths karriereudviklingsprogram?

Fakultetets karriereudviklingsprogram er for fastansatte videnskabelige medarbejdere på Health fx tenure track-adjunkter, lektorer eller professorer, som har talent og interesse for ledelse.

Har du lyst til at deltage i programmet, skal du ansøge via denne formular senest d. 31. januar 2020.

  • Formularen sendes til nærmeste leder og institutleder, som indstiller institutternes prioriterede kandidater til dekanen.
  • Programmet har plads til 20 deltagere.
  • Femten af pladserne er fast fordelt til institutterne: IKM: 5 pladser, Biomedicin: 5 pladser, IOOS: 2 pladser, IFS: 2 pladser og Retsmedicin: 1 plads. Mindst 50 pct. af de indstillede kandidater fra hvert institut skal være kvinder.
  • Ud over de 15 pladser kan hvert institut indstille maks. tre kandidater i prioriteret rækkefølge, som skal fordeles på de resterende 5 pladser i karriereudviklingsprogrammet.
  • Ledelseserfaring er ikke en forudsætning for at deltage i programmet.
  • Alle ansøgere får direkte besked om det videre forløb medio februar 2020.
  • Karriereudviklingsprogrammet består af fire seancer af 1 – 1½ dags varighed. Den første workshop finder sted d. 23. april 2020, workshop 2 foregår d. 17.-18. juni, workshop 3 afholdes d. 24. og 25. september, og den sidste workshop ligger i november 2020.
  • Programmet består af oplæg, diskussioner og individuelle og fælles hjemmeopgaver.
  • Nærmeste leder fungerer som sparringspartner gennem forløbet.
  • Programmet afholdes på engelsk, med mindre alle deltagere taler dansk.

Læs mere om karriereudviklingsprogrammet på fakultetets hjemmeside

 

Kontakt

Administrationschef Nikolaj Harbjerg
Aarhus Universitet, Health
Mail: nih@au.dk
Mobil: +45 24 81 00 46

Administrativt, Administration (Faglighed), Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Folkesundhed, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Retsmedicin, IOOS