Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Lektor får 5 mio. til at undersøge cannabidiols virkning på depression

Kan lægemidlet cannabidiol virke positivt på depression? Det undersøger Sâmia Joca, som er lektor på Aarhus Universitet. Lundbeckfonden støtter projektet med godt 5 millioner kroner.

03.11.2021 | Lene Halgaard

Sâmia Jocas forskningsprojekt har titlen ’Towards better therapeutics for depression with Cannabidiol’.

Sâmia Joca fra Institut for Biomedicin forsker i nye og mere effektive lægemidler til behandling af depression og angst. Hun har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 5.017.540 kr.

I sit forskningsprojekt undersøger hun, om cannabidiol (CBD) kan bruges til behandling af depression. Tilgængelige antidepressiver virker ikke på alle patienter, og de virker først efter  2-4 ugers behandling. Derudover indebærer behandling med det eneste hurtigtvirkende antidepressiv (Ketamin) på markedet høj risiko for, at patienten bliver afhængig af lægemidlet.

Dyreforsøg med CBD viser en hurtig effekt uden risiko for misbrug og afhængighed som bivirkning. Sâmia Joca håber derfor, at projektet baner vej for bedre behandling til patienter med depression.

Den samlede bevilling til Ascending Investigator-programmet er i 2021 på 55 millioner kr., og bevillingen deles mellem 11 forskere, der alle er midt i karrieren.

 

Kontakt
Lektor og ph.d. Sâmia Joca
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mail: sjoca@biomed.au.dk

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin