Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Liv Hornekær modtager EliteForsk-pris

En topforsker og fem forskningstalenter fra Aarhus Universitet er blandt modtagerne af EliteForsk-priserne 2016, der torsdag d. 25. februar blev uddelt ved en højtidelighed på Glyptoteket i København.

25.02.2016 | Ida Hammerich Nielson

Liv Hornekær, lektor i Fysik ved Aarhus Universitet, modtager EliteForsk-prisen 2016. Foto: Lars Kruse

Kronprinsesse Mary overrækker EliteForsk-prisen til Liv Hornekær. Foto: Ditte Valente

EliteForsk-prismodtagerne med kronprinsessen og ministeren. Foto: Ditte Valente

Hvert år hædrer den danske uddannelses- og forskningsminister fem af Danmarks mest fremragende forskere med en EliteForsk-pris. Priserne skal skabe opmærksomhed om topforskningen i Danmark og bidrage til at synliggøre danske forskeres vigtige indsats i videnskabens tjeneste.

Liv Hornekær, lektor i Fysik ved Aarhus Universitet, er en af de fem modtagere af EliteForsk-prisen. Hun forsker blandt andet i, hvordan hvordan brintatomer vekselvirker med kulbaserede overflader og molekyler.

”Forskningsbevillingen er en virkelig gave i en tid, hvor alle forskningsmidler normalt er bundet snævert op på specifikke forskningsprojekter. Frie forskningsmidler som disse giver mig mulighed for at forfølge nye forskningsideer, der pludselig dukker op, uden at skulle vente et halvt til et helt år på at få penge bevilget til at søsætte ny forskning i den retning”, siger Liv Hornekær.

EliteForsk-prisen er på 1,2 millioner kroner. 200.000 kr. er en personlig hæderspris og 1.000.000 går til forskningsaktiviteter.

Læs mere om Liv Hornekær

 

 

EliteForsk-rejsestipendier til talentfulde ph.d.-studerende
Ved konferencen blev der også uddelt EliteForsk-rejsestipendier til lovende forskningstalenter. Et EliteForsk-rejsestipendium er på 200.000 kr. og skal bidrage til, at meget talentfulde ph.d.-studerende kan få længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Fem af prismodtagerne er fra Aarhus Universitet:

Alexander Holm Kiilerich, Institut for Fysik og Astronomi

Jean-Pierre Desforges, Institut for Bioscience

Marie Kirk, Psykologisk Institut

Rasmus Østergaard Pedersen, Institut for Bioscience

Sigrun Schmidt, Institut for Klinisk Medicin

Ved samme lejlighed blev modtagerne af ERC Advanced Grants hædret, herunder professor Ivan Bjerre Damgaard, Institut for Datalogi.

Sapere Aude Topforsker professor Søren Fournais, Institut for Matematik, blev også markeret ved konferencen.

Det er i år 10. gang, at Uddannelses- og Forskningsministeret fejrer dansk forsknings frontløbere med uddeling af priser og rejsestipendier. Ved konferencen deltog udover H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsministeren personligt inviterede prismodtagere, forskere og repræsentanter for den danske forskningsverden.

Læs mere om konferencen

 

 

 

 

 

 

 Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet