Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Luften på plejehjem kan påvirke ældres lungefunktion

Kvaliteten af indendørs luft på europæiske plejehjem påvirker ældres lungehelbred. Det viser forskning for første gang. Aarhus Universitet har stået for den danske del af undersøgelsen, der dækker syv lande i EU.

12.03.2015 | Kirsten Olesen

To ældre i kørestol på plejehjem.

Et bedre indeklima på plejehjem kan øge ældres livskvalitet. Foto: colourbox.

Ældre, der bor på plejehjem, lever i et indeklima, der kan øge deres risiko for åndenød, hoste og KOL.

Det viser forskningsprojektet GERIE, der med bl.a. EU-midler i ryggen for første gang kobler indeklima på 50 europæiske plejehjem i syv lande med betydningen for de ældres helbred.  Undersøgelsen er netop blevet publiceret i det estimerede videnskabelige tidsskrift European Respiratory Journal.

Projektet viser bl.a., at danske plejehjemsbeboere skruer så meget op for varmen, at temperaturen ligger i top i de syv lande – omkring 25 grader.

Desuden har luften på danske plejehjem det højeste indhold af formaldehyd i undersøgelsen:
”Vi ved, at formaldehyd er forbundet med kronisk obstruktiv lungesygdom, KOL, og når man bor på plejehjem, opholder man sig jo stort set altid inden døre. Så eksponeringen sker døgnet rundt”, siger professor Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet, der står for den danske del af projektet.

Han understreger dog, at formaldehyd niveauet ligger under 20 pct. af de gældende retningslinjer i indeklimaet.

Bedre indeklima – bedre livskvalitet

I 2011 besøgte de danske forskere seks jyske plejehjem og udførte et antal kliniske forsøg, herunder test af beboernes lungefunktion, og gennemførte en helbredsmæssig spørgeskemaundersøgelse.
”Vi har med dette studie taget hul på et forskningsfelt, der hidtil har været overset, og vist, at indeklimaet har stor påvirkning på ældres helbred, særligt når det gælder lungerne”, siger Torben Sigsgaard.

Analyserne viser således en uafhængig effekt af adskillige indendørs forurenende stoffer. Samtidig ved man, at kroppens evne til at modstå skadelige luftforurenende stoffer svækkes med alderen:
”Ældre mennesker hører med andre ord til blandt de mest sårbare i samfundet, men et bedre indeklima kan øge deres livskvalitet”, siger Torben Sigsgaard.

I 2030 vil antallet af ældre på over 80 år i EU være fordoblet og ligge på 34,7 mio. mennesker.

 

Fakta:

  • I alt 600 beboere med en gennemsnitsalder på 82 år har deltaget i undersøgelsen.
  • Ud over plejehjem i Danmark har forskere fra projektet besøgt plejehjem i Belgien, Frankrig, Grækenland, Italien, Polen og Sverige.
  • Forskerne har indsamlet data om fem indendørs luftforurenende stoffer: PM10 og PM0.1 (partikler på op til henholdsvis 10 og 0.1 mikrometer), formaldehyd, kvælstofilte (NO2) og ozon (O3).
  • Ingen af værdierne i undersøgelsen overskred de gældende retningslinjer i indeklimaet.

 

Yderligere oplysninger:

Professor Torben Sigsgaard
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Sektion for Miljø, Arbejde og Sundhed.
Mobil: 2899 2426
ts@ph.au.dk

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Health, Institut for Folkesundhed, Offentligheden/Pressen