Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Manden bag juletræerne i Nobelparken

Et sikkert tegn på julens komme på campus i Aarhus er juletræerne i Nobelparken. Carsten Koudal Bach er håndværker i Administrationscenter Arts, og det er ham og hans kollegaer, der sørger for, at træerne hvert år bliver sat op. Og ikke mindst, at de bliver stående.

16.12.2020 | Anders Hylander

Carsten Koudal Bach og kollegaer sørger for, at juletræerne kommer op i Nobelparken. Foto: Carsten Koudahl Bach og Pure.

Der står to juletræer i Nobelparken. Et udenfor og et indenfor. Det er fjerde år i træk, træerne stilles op for at bebude julens komme, og hver gang er det Carsten Koudal Bach, håndværker i Bygningsdrift på Administrationscenter Arts, der orkestrerer opsætningen.

”Juletræerne er opvokset på Djursland, og via en ekstern partner får vi dem leveret allerede i starten af november. Det er lidt tidligt, men det gør, at studerende og medarbejdere kan nyde træerne i lang tid op mod jul,” fortæller han.

Dem der færdes i Nobel ved, at det er et relativt højt juletræ, der står udenfor. Derfor fik Carsten og hans kollegaer speciallavet en juletræsfod ud af nogle jernrør det første år, juletræet skulle op. Det viste sig dog ikke at være nok til at holde træet.

”Det duede ikke, for faen!” siger Carsten Koudal Bach med et grin. ”Træet væltede hele tiden. Så vi fik i stedet støbt et jernrør ned i en betonring, og det fungerer nu som juletræsfod. Den vejer cirka et halvt ton, så vi har ikke haft problemer med væltede juletræer siden!”

Han glæder sig hvert år over den positive respons på juletræerne fra studerende og medarbejdere.

”Især når vi sætter træerne op, kommer både medarbejdere og studerende over og fortæller os, at de synes det er rigtig hyggeligt. Det er meget positivt,” siger han.

Juleferie på skift

December byder på mange andre opgaver for Carsten Koudahl Bach og hans kollegaer, som har ansvaret for både Nobel, Kasernen og Trøjborg.

De er blandt andet på skift på vagt henover julen. Vagten i juledagene består især af overvågning af bygningerne for at kunne rykke hurtigt ud, hvis der fx går et vandrør. Og kommer der meget frost, skal varmen reguleres. Derudover kommer vagterne til at gå med generel vedligehold af bygningerne.

På det afsluttende spørgsmål om, hvad han glæder sig mest til i 2021, svarer han med det samme:

”At det bliver normale tilstande igen. Det bliver rart igen at kunne færdes normalt og få en ordentlig kontakt til sine kollegaer. Det hele er lidt kunstigt nu,” afslutter han.

Om artikelserien:

Universitetsdirektør Arnold Boon ønsker med denne artikelserie at sætte fokus på vigtige driftsopgaver i de forskellige hjørner af administrationen. Formålet er at give AU’s medarbejdere et indblik i, hvilke typer opgaver medarbejdere i administrationen løser – og at få belyst nogle af de opgaver, der ikke altid får så megen opmærksomhed.

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Enhedsadministration, Aarhus Universitet, Samarbejde