Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mange patienter stikkes unødvendigt mange gange

Ultralyd øger træfsikkerheden, når lægen skal ramme en blodåre med en nål.

22.04.2014 | Lars Elgaard Pedersen

Ny forskning fra Institut for Kliniske Medicin, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, viser at lægerne ved at bruge ultralyd kan nøjes med at stikke en patient én gang.

Ved at bruge ultralyd kan lægerne nøjes med at stikke en patient én gang.

Patienterne stikkes urimeligt mange gange, fordi lægen rammer ved siden af blodåren, og det er helt unødvendigt. Det viser en opsigtsvækkende ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, hvor træfsikkerheden ved lægers standardiserede måde at lægge en nål i en blodåre blev testet mod en ultralydsmetode udviklet af anæstesilæger ved Aarhus Universitetshospital.

Kun i omtrent halvdelen af tilfældene (23 ud af 40) lykkedes det at ramme pulsåren i første forsøg uden brug af ultralyd på trods af, at ’stikkene’ blev udført af anæstesilæger mange med årtiers erfaring i at ramme blodkar med standardiseret ”blind teknik”. 

Kun ét stik per patient

Med ultralyd ramte lægerne pulsåren direkte i første forsøg hos 38 ud af 40. I to tilfælde måtte lægen bevæge nålen inde i patienten for at ramme pulsåren. I ultralyds-gruppen blev der således benyttet 1 stik i huden per patient. Til sammenligning måtte lægerne bruge 57 stik gennem huden på de 40 patienter for at ramme en blodåre uden ultralyd.

”Der blev altså foretaget 17 unødvendige stik gennem huden i gruppen, der ikke benyttede ultralyd,” siger professor Erik Sloth, som har ledet undersøgelsen.

Erik Sloth er verdens eneste anæstesiolog og intensiv-læge, som er professor i ultralyd.

Tre læger, som benyttede standard blind teknik, opgav helt deres forsøg, og blev ”reddet” af ultralydsmetoden.

Undersøgelsen viser også, at når ultralydsmetoden først er lært, så halverer den næsten den tid, hvor lægen bevæger nålen inde i patienten i forsøg på at ramme pulsåren.

At ultralydsmetoden er god for patienterne, understøttes af, at der ikke var nogen forskel i smerteoplevelsen på de to metoder på trods af, at der ikke blev anvendt lokalbedøvelse ved stik udført med ultralyd. Ved den ”blinde teknik” blev der derimod benyttet lokalbedøvelse, men det ændrede altså ikke på smerteoplevelsen.


Resultaterne er offentliggjort i:

Hansen MA, Juhl-Olsen P, Thorn S, Frederiksen CA, Sloth E. Ultrasonography-guided radial artery catheterization is superior compared with the traditional palpation technique: A prospective, randomized, blinded, crossover study. Acta Anaesthesiol Scand. 2014 Apr;58(4):446-52. doi: 10.1111/aas.12299.


Yderligere oplysninger

Professor og overlæge Erik Sloth
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og 
Aarhus Universitetshospital
Telefon: +27 76984 6644
E-mail: sloth@dadlnet.dk
Skype: professor.sloth

Forskning, Alle grupper, Aarhus Universitet, Ekstern målgruppe, Health