Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mangler du hjælp til at identificere et bestemt gen?

Som et af få steder i Danmark er brugen af genome-wide CRISPR-biblioteker etableret på Aarhus Universitet. Teknikken er nu i brug på Institut for Biomedicin, hvor professor MSO Jacob Giehm Mikkelsen rækker hånden ud til forskere fra andre fagområder.

05.05.2021 | Line Rønn

Stop med at lede efter nålen i høstakken og få hjælp af AU's eget genome-wide CRISPR-bibliotek. Stockfoto: Pexels

Det kan føles som den sidste brik i puslespillet – eller måske endda nålen i høstakken - hvis du fx leder efter et specifikt gen i en signaleringsvej, eller de gener som gør celler resistente over for et bestemt lægemiddel. Uden de rigtige værktøjer kan du risikere at lede længe.

Institut for Biomedicin har siden 2019 huset en teknologi, som kan screene blandt alle gener i menneskets genom, eller hos dyr, og selektere efter funktion. Anvendelsen af et genome-wide CRISPR-bibliotek gør det muligt at slå alle gener i arvemassen ud af funktion én efter én, og det har store perspektiver og brede anvendelsesmuligheder.

”Hvis man sidder og kigger på cellelinjer og ikke ved, hvor man skal starte og slutte i den kæmpe høstak af gener, så kan man bruge et genome-wide CRISPR-bibliotek til direkte at identificere de gener, man leder efter. Det er et unikt redskab til at udpege lige præcis de gener, der er relevante for den sygdom eller de cellulære fænotyper, man undersøger,” siger professor MSO Jacob Giehm Mikkelsen.

Han er sikker på, at screeningsredskabet er interessant for mange forskere på Aarhus Universitet.

Screener hele den menneskelige arvemasse

”Man kan bruge lang tid på at lede efter gener, som gør noget bestemt i forhold til det, man studerer. Måske studerer man, hvordan celler reagerer på udefrakommende stimuli som en virus. Måske er man interesseret i, hvilke gener, der regulerer andre. Måske vil man identificere gener, der har betydning for en bestemt biologisk mekanisme som kræftcellers modstandsdygtighed over for behandling. Vi kan screene hele den menneskelige arvemasse, som består af cirka 25.000 gener, og identificere de gener, der er involveret i processen,” siger Jacob Giehm Mikkelsen.

Et genome-wide CRISPR-bibliotek er en relativt tung sag at få udviklet, men nu hvor det findes i Aarhus, ser Jacob Giehm Mikkelsen det som et værktøj, der kan styrke udviklingen på universitetet i mange retninger. Forskerne fra Biomedicin har allerede konkrete samarbejder på tværs af Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, og de ser gerne, at flere får glæde af deres erfaring.

Det er nødvendigt med kendskab til bioinformatik, hvis man skal bruge biblioteket, men Jacob Giehm Mikkelsen og kollegerne står klar med både hjælp og ekspertise.

”Vi bruger virus til at levere et bibliotek af CRISPR til cellerne og derved slå generne ud af funktion, et enkelt gen pr. celle – og det kræver et kendskab til de cellelinjer, man arbejder med, og deres modtagelighed over for biblioteket, som leveres med virus. Man skal også bagefter kunne identificere de gener, som er blevet påvirket eller har haft indflydelse i processen. Folk må gerne tage kontakt, så finder vi ud af, om vi kan hjælpe eller måske skrive en fondsansøgning sammen,” siger Jacob Giehm Mikkelsen.

Vil du høre mere? Så kontakt professor MSO Jacob Giehm Mikkelsen på giehm@biomed.au.dk

Kontakt:

Professor MSO Jacob Giehm Mikkelsen
Institut for Biomedicin
giehm@biomed.au.dk
+45 23 61 72 53

Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Forskning, Health, Aarhus Universitet, Samarbejde, Udvekslingsstuderende, Institut for Biomedicin, Health, Forskning