Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mavefornemmelsen er vigtig for den praktiserende læge

Nyt studie fra CaP påviser, at læger med stor indlevelse lytter til deres mavefornemmelse, også kaldet gut feeling, når de sidder overfor en patient.

15.03.2018 | Dorthe Toftdahl Nielsen

Foto: Colourbox

Alment praktiserende læger baserer af og til deres kliniske beslutninger på deres mavefornemmelse (engelsk: gut feeling). Dette studie viser, at især læger, som udviser en høj grad af empati, anvender deres mavefornemmelse i det daglige kliniske arbejde. Dette fund er i overensstemmelse med tidligere studier, som har vist, at patienters eller pårørendes bekymring kan anspore lægers mavefornemmelse.

Undersøgelsen bygger på spørgeskemabesvarelser fra 588 alment praktiserende læger fra Region Midtjylland. De deltagende læger blev rangordnet efter deres score på empati-skalaen og blev herefter inddelt i fire lige store grupper på baggrund af hhv. nedre kvartil, medianen og øvre kvartil. I den første gruppe indgik således de 25% af lægerne, som scorede lavest på empati-skalaen og i den fjerde og sidste gruppe indgik de 25% af lægerne, som scorede højest på empati-skalaen. Når lægerne i den fjerde og sidste gruppe blev sammenlignet med lægerne i den første gruppe havde de fire gange så stor sandsynlighed for i høj eller meget høj grad at bruge deres mavefornemmelse i det daglige kliniske arbejde.

Da lægers brug af empati er forbundet med udbrændthed, undersøgte studiet, om udbrændthed er forbundet med lægers brug af deres mavefornemmelse, men dette kunne ikke bekræftes.

Da brug af mavefornemmelse ser ud til at have diagnostisk værdi, peger resultaterne af dette studie i retning af, at øget fokus på empati under medicinstudiet kunne øge brugen og pålideligheden af lægers mavefornemmelse i det kliniske arbejde.

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, CAP, CAP