Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Medicinuddannelsen: Plan for udviklingsarbejde klar

Medicinuddannelsen skal fremtidssikres og står derfor overfor et større visions- og strategiarbejde. Nu er planen for processen, der kommer til at løbe frem til 2019, på plads. En lang række interessenter både på og uden for AU vil blive involveret undervejs.

02.02.2017 | Mette Louise Ohana

Processen skal sikre, at de medicinstuderende ikke kun får her-og-nu-kompetencer, men også fremtidssikrede kompetencer som fx innovationsevner, så de kan bidrage til et sundhedsvæsen, der hele tiden forandrer sig. Foto: Lars Kruse, AU

På AU er der stigende opmærksomhed på, hvordan uddannelserne orienterer sig mod omverdenen, erhvervslivet og fremtiden. Det gælder også på Health, hvor der i første omgang bliver kigget nærmere på medicinuddannelsen.

 Medicinuddannelsen er i høj grad rettet mod det fremtidige erhverv som læge, og en stor del af uddannelsen foregår allerede i klinikken. Men spørgsmålet er, om vi i tilstrækkelig grad udstyrer vores dimittender med fremtidssikrede kompetencer. Bliver de kommende læger også klædt godt nok på til at være innovative og kunne bidrage til udviklingen af sundhedsvæsenet eller ny medicinsk teknologi og til at agere i et større samfundsmæssigt perspektiv?

Det er nogle af de spørgsmål, som visionsarbejdet skal give svar på.

Udfaldet er helt åbent

Frem mod sommer vil institutledere, studieledere, studienævn, undervisningsudvalg, kursusledere- og koordinatorer, undervisere og studerende, uddannelsens aftagerpanel samt CESU blive inviteret til at se på medicinuddannelsen i helikopterperspektiv og med blik for fremtiden. Diskussionerne skal danne baggrund for formuleringen af en vision og et strategisk grundlag.  

”Det er endnu helt åbent, hvad der kommer ud af denne proces. Jeg glæder mig til at få input fra fagmiljøet og de mange interessenter og ser frem til, at vi får formuleret en samlet vision, så vi har nogle pejlemærker for uddannelsen. Bagefter vil vi sammenholde det med vores nuværende uddannelse. Først der vil det vise sig, om der blot er brug for justeringer, eller om det kræver en større revision,” fortæller Charlotte Ringsted, der som på prodekan for uddannelse på Health står i spidsen for processen i tæt samarbejde med studieleder for medicin, Per Höllsberg.

Ny studieordning træder i kraft i 2019

Udover dialog med de mange interessenter vil der også blive skelet til medicinuddannelsen på andre universiteter samt til litteraturen inden for forskning i medicinuddannelse. På den baggrund bliver der opstillet et inspirationskatalog til studienævnets videre  arbejde med at fastlægge uddannelsens struktur og kursernes konkrete indhold. Dette arbejde begynder i 2018.

I slutningen af 2018 vil der ligge et oplæg til en ny studieordning klar. Den nye studieordning vil blive sendt i høring hos fakultet- og institutledelser og dekanat samt diverse styrelser og samarbejdsorganer bl.a. LUR, øvrige universiteter og Styrelsen for Patientsikkerhed . Efter planen træder den nye studieordning i kraft sommeren 2019.

Et lignende visionsarbejde vil blive igangsat i løbet af 2017 på de øvrige uddannelser på Health.


Kontakt

Prodekan for uddannelse Charlotte Ringsted
Health, Aarhus Universitet
Mobil: 93 50 82 22
Mail: charlotte.ringsted@au.dk

Uddannelse, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health