Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Millionbevilling skal sikre fremtidens hofte- og knæimplantater

Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har netop modtaget 15 millioner kroner fra Højteknologifonden. Pengene skal give Danmark en teknologisk førerposition inden for området ved at udvikle en integreret billeddiagnostisk platform, der højner kvaliteten af nye kunstige hofte- og knæled.

17.06.2013 | Helle Horskjær Hansen

Forskerne modtager de 15 millioner kroner fra Højteknologifonden på et møde i København den 26. juni 2013.

Forskerne modtager de 15 millioner kroner fra Højteknologifonden på et møde i København den 26. juni 2013.

Flere og flere får opereret hofter og knæ. Og selvom de fleste proteser fungerer godt, mangler der et effektivt system, som kan sikre kvaliteten af nye produkter og operationsteknikker.

Med millionbevillingen skal Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og teknologivirksomheden NRT nu i gang med at udvikle en billeddiagnostisk platform, som kan få stor betydning for, hvor lang tid kunstige hofter og knæ kan overleve.

”Vi vil kunne følge vores patienter med langt større sikkerhed og præcision, end vi kan i dag. Samtidig vil projektet på sigt kunne medføre betydelige besparelser på sundhedsområdet og yderligere medvirke til at nedsætte antallet af alvorlige komplikationer, efter kunstige led er blevet sat ind,” forklarer professor Kjeld Søballe fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Danmark på verdenskortet

De sidste 20 år har forskere på blandt andet Aarhus Universitet arbejdet med at udvikle stereorøntgen (RSA), men indtil videre er RSA kun brugt i mindre målestok i forskningen. Bevillingen gør det muligt at udvikle videre på RSA. Ambitionen er at gøre teknologien automatisk, så den kan bruges til at analysere store befolkningsmængder og indgå i den kliniske praksis.

”RSA giver meget præcise 3D-målinger og mulighed for at vurdere, om der over en periode er slid, løsning eller stabilitet i leddene. Og det giver os mulighed for at finde og afskaffe proteser, som ikke lever op til de resultater, der forventes,” fortæller Kjeld Søballe

Han glæder sig over bevillingen, som for alvor vil sætte Danmark på verdenskortet inden for behandlingen af hofte- og knæimplantater.

”Det er fantastisk, og det vil uden tvivl både fremme forskningen på området og behandlingen af patienterne,” siger professoren.

Yderligere oplysninger

Professor Kjeld Søballe
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Ortopædkirurgisk Afdeling E, THG
Direkte telefon: 8949 7425
keld@soballe.com

Bevillinger og priser, Alle grupper, Health, Health, Sundhed og sygdom, Ekstern målgruppe