Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Millionbevilling til udvikling af personlig medicin og bedre diagnostik af alvorlig hjertesygdom

Klinisk lektor Simon Winther fra Institut for Klinisk Medicin har fået 10 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at udvikle en personlig risikoprofil til diagnostik af forkalkning i hjertets kranspulsårer.

21.06.2021 | Merete Friis Jeppesen og Lise Wendel Eriksen

Bevillingen på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden gør det muligt for Simon Winther at dykke dybere ned i det omfattende datasæt fra næsten 5.000 hjertepatienter. Foto: Søren Braad Andersen

Formålet med det nye forskningsprojekt er at udvikle et nyt diagnostisk redskab; en personlig risikoprofil, der vil kunne betyde, at flere personer med risiko for forkalkning i hjertets kranspulsårer opdages, end tilfældet er i dag.

Den personlige risikoprofil laves ved hjælp af avancerede computerberegninger baseret på tusindvis af sygdomsdata, genetisk information og proteinmålinger i blodet. Bevillingen på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden gør det muligt for Simon Winther at dykke dybere ned i det omfattende datasæt, som kommer fra op mod 5.000 hjertepatienter, der aktuelt deltager i et stort multicenterstudie inden for hjertesygdomme.

Ifølge Simon Winther er det særligt muligheden for at trække sygdomsmønstre til den personlige risikoprofil fra så stort et datasæt, der potentielt kan revolutionere diagnostikken af alvorlig hjertekarsygdom. Håbet er, at den nye risikoprofil bedre vil kunne identificere de patienter og især kvinder, som har gavn af videre udredning.

Simon Winther, der også er tilknyttet Hjerteforskningsklinikken i Hospitalsenheden Vest, står i spidsen for det nye studie, der foregår i samarbejde med de øvrige hjerteafdelinger i Region Midtjylland.

Omtalen er baseret på pressemateriale fra Hospitalsenhed Vest

Kontakt

Læge, ph.d. og klinisk lektor Simon Winther
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Hospitalsenhed Vest, Hjerteforskningsklinikken
Mail: swinther@clin.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Offentligheden/Pressen