Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Millioner til forebyggelse af mistrivsel hos børn og unge

En satsning på 24 mio. kr. fra TrygFonden skal i de kommende fire år sikre videreudvikling og national udrulning af Skolesundhed.dk – et redskab, som er udviklet af forskere på Aarhus Universitet i samarbejde med danske kommuner og understøtter arbejdet med børn og unges trivsel og sundhed i grundskolen.

17.03.2015 | Kirsten Olesen

Forebyggelse af mistrivsel bør have stor samfundsmæssig prioritet, siger professor i Mental Børnesundhed, Carsten Obel.

Et AU-genereret, webbaseret system til brug for at sikre barnets trivsel og sundhed, planlægges nu implementeret i hele landet.

Skolesundhed.dk, som redskabet hedder, har rødder i Forskningsprogram for Mental Børnesundhed ved Aarhus Universitet, og er gennem syv år blevet udviklet og afprøvet i samarbejde med en række kommuner.  

 En bevillingen på 24 mio kr. fra TrygFonden giver mulighed for at alle danske kommuner i de kommende år får tilbudt Skolesundhed.dk, og at der udvikles en ny platform, så børn, der trives dårligt, får hurtigere og bedre hjælp. Det sker i et strategisk samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning, som står for den nationale implementering, i fagligt partnerskab med Forskningsprogram for Mental Børnesundhed samt de 20 kommuner, der allerede deltager. 

Stor samfundsmæssig prioritet

”Forebyggelse af mistrivsel bør have stor samfundsmæssig prioritet. Men skal skolerne lykkes med deres trivselsindsatser, er der brug for det, Skolesundhed.dk kan tilbyde: en systematisk sikring af alle børns trivsel, organiseret vidensdeling samt udvikling af målrettede evidensbaserede indsatser både i forhold til den enkelte elev og hele klassen”, siger professor i Mental Børnesundhed ved Aarhus Universitet, Carsten Obel.

I de næste fire år vil Skolesundhed.dk løbende blive udbygget med forslag til konkrete indsatser, så skoler og sundhedspleje kan hente råd og vejledning, hvis en måling indikerer mistrivsel hos bestemte grupper eller klasser.   


Fakta:

  • Det nye Skolesundhed.dk forventes udbredt nationalt fra 2015 og kan benyttes gratis af alle danske kommuner i to år.
  • Projektet er initieret af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Forskningsprogram for Mental Børnesundhed, Aarhus Universitet.   

Læs mere på:


Yderligere oplysninger:

Professor Carsten Obel
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
Mobil: 2942 8405
co@ph.au.dk

 Direktør Charan Nelander
Komiteen for Sundhedsoplysning
Mobil: 2548 7661
cn@sundkom.dk

Projektchef Dorthe Lysgaard
TrygFonden
Mobil: 2467 9810
dl@trygfonden.dk

Samarbejde, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Folkesundhed, Health