Talrige videnskabelige publikationer dokumenterer, at behandlingsprogrammet Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi er en effektiv behandling til forebyggelse af tilbagevendende depression. Nu skal et Ph.D.-projekt fra Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet kortlægge hvordan.
13.02.2017 |
I disse dage starter rekrutteringen til de første videnskabelige forsøg, hvor patienter med tilbagevendende depression lægger hjerne til scanninger og andre videnskabelige studier af såkaldte virkningsmekanismer for Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi (MBKT). En evidensbaseret psykoterapeutisk behandling, som integrerer systematisk træning i mindfulness-meditation og teknikker fra kognitiv adfærdsterapi.
Det er Anne Maj van der Velden, der i et ph.d.-projekt skal undersøge, hvordan og hos hvem MBKT-programmet gør en forskel ift. den alvorlige, potentielt dødelige sygdom, og det er blevet presserende i en tid, hvor stadig flere lider af depression.
En ud af fem danskere oplever i løbet af deres liv en depression. 50 pct. får tilbagefald, og efter tre depressionsperioder er risikoen for tilbagefald helt oppe på 80 pct. MBKT anbefales af både den danske og flere internationale sundhedsstyrelser til forebyggelse af tilbagefald af depression, og forskning viser, at MBKT kan halvere risikoen for tilbagefald på niveau med antidepressiv medicin.
”Vi ved altså, at det virker, men har brug for at undersøge nærmere hvordan MBKT virker forebyggende på depression. Og vi mangler viden om, hvorfor MBKT kan forebygge depression hos nogle, men ikke andre,” forklarer Anne Maj van der Velden om baggrunden for ph.d.-projektet, som forventes at involvere 60 mennesker med tilbagevendende depression.
”Vi vil derfor undersøge, hvilke aktivitetsmønstre og netværk i hjernen, der kan være med til at forudsige, hvem der får tilbagefald, og hvem der bliver hjulpet af MBKT. Det kan vi bl.a. gøre ved at følge, hvad der sker i hjernen, når forsøgspersonerne bliver triste, og når de laver mindfulness-øvelser fra MBKT-programmet,” siger Anne Maj van der Velden, som er placeret i et interdisciplinært set up mellem Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab, Interacting Minds Center og Dansk Center for Mindfulness.
Depression sidder ikke kun i hjernen
Ud over aktivitetsmønstre og netværk i hjernen undersøger ph.d.-projektet en række andre forhold, der menes at kunne påvirke nytteværdien af mindfulness-teknikkerne. Det er dels demografiske markører, fx om den depressive har barndomstraumer, dels målinger af en række såkaldte biomarkører i blodet. Håbet er at opnå en bedre forståelse for en kompleks sygdom som depression, hvor både biologien og psykologien har et bud på, hvorfor sygdommen opstår og kan forebygges.
”Vi ved fx, at et højt inflammationsniveau øger risikoen for at udvikle depression, men vi ved ikke, om inflammationsniveauet påvirker udbyttet af MBKT, så det er også en af de markører, vi vil teste for – alt sammen for at være med til at besvare spørgsmålet om, hvilke behandlinger der hjælper hvilke patienter,” forklarer Anne Maj van der Velden.
Ansvarlig for den kliniske del af projektet er Lone Overby Fjorback, der speciallæge i psykiatri, lektor og leder af Dansk Center for Mindfulness under Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Hun understreger, at mekanismeforskningen, der er ph.d.-projektets omdrejningspunkt, er utrolig tidskrævende, men samtidig vigtig for forståelsen og optimeringen af evidensbaserede behandlingsformer.
”Mekanismeforskningen har mange faser, fordi den samme intervention undersøges fra flere forskellige tilgange og metodiske linser, men det er nødvendigt, hvis man ønsker at forstå, hvad der i virkeligheden gør udslaget. Omvendt er det ift. MBKT meningsløst at blive ved med at undersøge, om MBKT har en forebyggende effekt,” siger Lone Overby Fjorback og henviser til konklusionen af en meta-analyse i det anerkendte tidsskrift JAMA samt en netop udkommet statusartikel i ugeskrift for læger. Begge konkluderer de, at MBKT effektivt kan reducere risikoen for tilbagefald.
Aarhus – York – Harvard – Oxford står bag
Ph.d.-projektet er placeret i et stærkt internationalt og interdisciplinært team og udgør et samarbejde mellem Aarhus Universitet, depressionsforskere ved Oxford Universitet, ’mind-wandering-eksperter’ ved York Universitetet, forskere ved VIA i Aarhus og hjerneforskere ved Harvard Medical School.
Kontakt:
Ph.d-studerende Anne Maj van der Velden
Interacting Minds Centre, Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab og Dansk Center for Mindfulness, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Mail: am.vandervelden@cas.au.dk
http://www.mindfulness.au.dk
Fastnet: +45 87 16 24 08
Mobil: + 45 53 89 33 84 eller + 45 29 37 59 67