Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mindfulness skal hjælpe krigsveteraner

Et pilotprojekt på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital skal afklare, om mindfulness-baseret stressreduktion kan hjælpe danske krigsveteraner til en bedre tilværelse.

17.12.2013 | Anne Westh, Aarhus Universitetshospital

For første gang i Danmark skal mindfulness-baseret stress reduktion afprøves på krigsveteraner.

For første gang i Danmark skal mindfulness-baseret stress reduktion afprøves på krigsveteraner.

Kronisk træthed, søvnproblemer og smerter i kroppen. Det er hverdagen for mange danske krigsveteraner. Nu skal et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital afklare, om mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) er en effektiv metode over for disse symptomer.

Bag projektet står Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som har fået støtte til projektet fra Soldaterlegatet.

Efter et indslag på TV2 i 2012, hvor en patient med en svær funktionel lidelse fortalte om sit sygdomsforløb, blev Soldaterlegatet fra flere sider gjort opmærksom på, at patientens symptomer var identiske med dem, som en del krigsveteraner må kæmpe med. Derfor tog Soldaterlegatet kontakt til Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser for at høre mere om klinikkens daglige arbejde. Denne dialog har nu udviklet sig til et samarbejde om et behandlingsforløb målrettet krigsveteraner.

”Det er første gang i Danmark, at vi nu skal afprøve mindfulness-baseret stressreduktion på krigsveteraner,” fortæller psykolog Tua Preuss fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser.

”I USA har man afprøvet metoden på krigsveteraner, og resultaterne er lovende.”

Opråb til krigsveteraner

I øjeblikket er Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser i gang med at rekruttere krigsveteraner til forskningsprojektet.

”Vi ved, at det kan være vanskeligt at finde frem til de danske krigsveteraner og få dem til at deltage. Derfor er det vigtigt at understrege, at mindfulness i denne sammenhæng skal betragtes som en slags mentaltræning.”

Projektet benytter sig af en særlige form for mindfulness, der kaldes mindfulness-baseret stressreduktion. MBSR er et videnskabeligt dokumenteret mentalt træningsprogram, der kan nedsætte fysiske og psykiske symptomer samt forbedre livskvalitet og funktionsniveau. Der er stigende evidens for, at MBSR kan skabe positive forandringer i hjernen.

I første omgang skal metoden afprøves på krigsveteraner som et pilotprojekt. Hvis resultaterne falder positivt ud, håber forskerne at kunne gennemføre et større videnskabeligt projekt inden for området.

Fakta om behandlingsforløbet:

  • Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital rekrutterer i øjeblikket krigsveteraner til et behandlingsforløb med mindfulness-baseret stressreduktion.
  • Behandlingsforløbet foregår på Aarhus Universitetshospital i foråret 2014.
  • Behandlingsforløbet er en del af et forskningsprojekt, og deltagelse er derfor gratis.
  • Alle interesserede inviteres til informationsmøde om forskningsprojektet onsdag den 18. december 2013 kl. 16.00 til 18.00 på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Trøjborgvej 72-74, 1. sal, 8000 Aarhus C.
  • Vil man høre nærmere om projektet, kan man kontakte Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på telefon 7846 4310.
  • Læs mere om Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på www.funktionellelidelser.dk og www.mindfulness.au.dk.

Yderligere oplysninger

Psykolog Tua Preuss
Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser
Direkte telefon: 7846 4326
Mobiltelefon: 2853 1152
tuapreus@rm.dk

Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Health