Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mindst 60.000 danske patienter får tilbudt en genetisk undersøgelse

Gennem de næste tre år får flere end 60.000 danske patienter et tilbud om genetiske undersøgelser hos Nationalt Genom Center. Det skal sikre en mere målrettet behandling af den enkelte.

25.06.2021 | Line Rønn

Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har været med fra begyndelsen i forberedelserne til Nationalt Genom Center. Foto: Pexels

Fremtidens behandling er præcis og målrettet patienternes genetiske forhold.

Gennem de næste tre år vil 60.000 danske patienter få tilbudt en helgenomisk undersøgelse, som blandt andet kan sikre mere præcise diagnoser og skræddersyet behandling.

Den første patientgruppe, der får gavn af projektet, er børn og unge med sjældne sygdomme - se de første udvalgte patientgrupper her.

Sjældne sygdomme er et af de mange områder, hvor en omfattende genetisk analyse virkelig kan gøre en forskel. Sandsynligheden for at stille en diagnose forbedres med det nye nationale system, og det sundhedspersonale, der behandler sjældne sygdomme, har allerede erfaring med at arbejde med de komplekse genetiske data, skriver Nationalt Genom Center i en pressemeddelelse.      

Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har et nært samarbejde med Nationalt Genom Centers sekventeringscenter, blandt andet gennem supercomputeren GenomeDK, som anvendes til varetagelse af de enorme mængder genetisk data, der genereres i centerets arbejde.  

"Forskere fra Aarhus Universitet og læger fra Aarhus Universitetshospital har været med fra begyndelsen i de flerårige forberedelser til etablering og nu drift af Nationalt Genom Center. Så det er en stor glæde, at der nu kommer rigtig fart på udrulningen af personlig medicin med tilbud om genetisk baseret, målrettet behandling til tusindvis af patienter," siger professor på Institut for Biomedicin Anders Børglum.

   

Læs mere her.

Politik og strategi, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Samarbejde, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet