Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Minister indvier nye forskningsfaciliteter i Aarhus

Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen indvier på mandag nye forsknings- og undervisningsfaciliteter på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Det nye scanningsudstyr er noget af det første af sin art og findes kun få steder i verden.

30.04.2014 | Sabina Bjerre Hansen

Den store scanner installeres i de nye forsknings- og undervisningsfaciliteter i Aarhus Universitets bygninger på Nørrebrogade. Foto: Göran Schömer.

Den store scanner installeres i de nye forsknings- og undervisningsfaciliteter i Aarhus Universitets bygninger på Nørrebrogade. Foto: Göran Schömer.

Mandag den 5. maj 2014 byder Aarhus Universitet (AU) og Aarhus Universitetshospital (AUH) indenfor i de nye prækliniske forsknings- og undervisningsfaciliteter i hospitalets lokaler på Nørrebrogade i Aarhus. Her kommer blandt andre Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen og taler under overskriften ”Excellence in research requires excellent tools”.

Placeringen gør faciliteterne unikke

De nye faciliteter kombinerer tre typer af scanningsmetoder, som tidligere har været anvendt hver for sig: MR-scanning, PET-scanning og optisk imaging. Ved at samle de tre scanningsmetoder i ét center får forskerne helt nye muligheder for at udnytte synergien mellem de forskellige metoder. Forskellige discipliner forenes både i forskningssamarbejde og til undervisningsformål.

”Vi er meget begejstrede for vores nye scanningsudstyr. Med dets unikke placering tæt på alle de relevante kliniske afdelinger kan vi løfte kvaliteten af vores forskning til nye højder,” siger Jørgen Frøkiær, som er en af initiativtagerne til projektet og professor på Institut for Klinisk Medicin på AU og overlæge, dr.med. på Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Center på AUH.

Flere afdelinger og enheder på både universitetet og hospitalet er involveret i arbejdet med de nye faciliteter. Og endnu flere vil få gavn af dem.

Baner vejen for excellent forskning

”Vi er de første til at tage så avanceret og moderne scanningsudstyr i brug her i landet under samme tag og også nogle af de første internationalt. Det er vi stolte af. Og vi er mange forskere inden for mange forskellige fagområder, der vil få glæde af det i vores arbejde. Vejen er banet for at levere endnu mere excellent sundhedsforskning,” siger Jørgen Frøkiær.

Udstyret, som indvies på mandag, skal i første omgang bruges til at studere celler og dyremodeller, og med udstyrets tætte placering til de kliniske afdelinger vil resultaterne også hurtigt kunne overføres til udvikling af undersøgelser på patienter.

”Vi er glade for, at ministeren deltager i indvielsen. Vi vil gerne i dialog med hende om fremtidens sundhedsforskning, og så får vi jo også mulighed for at vise, hvad vi har at byde på her i Aarhus,” fortæller professor, dr.med. Jørgen Frøkiær.

Ud over ministeren er også repræsentanter for Styrelsen for Forskning- og Innovation, Sundhedsstyrelsen, Velux Fonden, Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden inviteret til indvielsen, hvor dekan Allan Flyvbjerg fra Aarhus Universitet og cheflæge Claus Thomsen er værter.

Det nye scanningsudstyr løber op i en samlet investering på cirka 35 millioner kroner og er finansieret af Styrelsen for Forskning- og Innovation, Velux Fonden, Aarhus Universitet og Region Midtjylland.

Yderligere oplysninger

Professor, dr.med. Jørgen Frøkiær
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Center
Direkte telefon: 7845 6201
Mobil: 2023 4527
JF@KI.AU.DK

Arrangement, Forskning, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Health, Health