Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mød nobelpristager Bruce A. Beutler

I slutningen af september er der alletiders mulighed for at møde nobelpristager Bruce A. Beutler, når han gæster Aarhus Universitet. Og alle med interesse for sundheds- og naturvidenskabelig forskning i verdensklasse er velkomne til Healths virtuelle Nobel Laureate Talk.

25.08.2021 | Lise Wendel Eriksen

Nobelpristager Bruce A. Beutler holder en Nobel Laureate Talk om sin forskning og vejen til Nobelprisen d. 29. september. Foto: Brian Coats, UT Southwestern Medical Center

I 2011 fik Bruce A. Beutler Nobelprisen i Fysiologi eller Medicin for de forskningsmæssige opdagelser, der har bidraget til vores forståelse af, hvordan det medfødte immunforsvar bliver aktiveret.

Onsdag d. 29. september 2021 kl. 15.30-17.00 kommer Bruce A. Beutler på virtuelt besøg på Health, og under overskriften ’Random creation and mitigation of disease’ fortæller han om sin forskning og de veje – og afveje – der har ført til Nobelprisen. Efter oplægget er der mulighed for at stille spørgsmål til nobelpristageren.

Tilmeld dig Nobel Laureate Talk med Bruce A. Beutler – sidste frist for tilmelding er 27. september.

Fra museforsøg til Nobelprisen

Læge, immunolog og genetiker Bruce A. Beutler forsker i det medfødte immunforsvar, og det er hans forskning i, hvordan receptorer opdager fremmede mikroorganismer og aktiverer det medfødte immunforsvar, der har sikret ham Nobelprisen.

Ved at studere mus med mutationer fandt Bruce A. Beutler i 1998 et gen, der også hos mennesker aktiverer dannelsen af de receptorer, som binder lipoglycaner – en substans, der er produceret af flere sygdomsfremkaldende bakterier.

I oplægget taler Bruce A. Beutler om sin akademiske karriere og om de udfordringer og landvindinger, der har været undervejs, ligesom han dykker ned i sin biomedicinske forskning, der bl.a. involverer teknologien AMM; automated meiotic mapping.

AMM har gjort det muligt at lokalisere de sygdomsassocierede gener og identificere mutationer i fænotyper hos mus. Bruce A. Beutler har anvendt AMM til at identificere nye sygdomme og til at undertrykke allerede velkendte sygdomme.

Attention: forskere med ambitioner

Bruce A. Beutlers oplæg er det andet i rækken af akademiske foredrag under temaet Nobel Laureate Talk, som Health og Ph.d.-foreningen på Health arrangerer i fællesskab. Oplægget henvender sig særligt til yngre forskere med store ambitioner, men alle med interesse i sundheds- og naturvidenskabelig forskning af allerhøjeste kaliber er velkomne.

Med Nobel Laureate Talk-foredragsrækken sætter Health specifikt fokus på den banebrydende sundhedsvidenskabelige forskning, der fører til en nobelpris. Det er en unik mulighed for universitetets forskere til at suge viden og inspiration til sig fra nobelpristagere, der deler ud af viden og egne erfaringer fra en lang og imponerende forskningskarriere.

Se programmet for Healths Nobel Laureate Talk med Bruce A. Beutler den 29. september 2021 kl. 15.30 – 17 i Healths kalender, og tilmeld dig arrangementet direkte via Conference Manager.


Om nobelpristager Bruce A. Beutler

  • Født den 29. december 1957 i Chicago, Illinois, USA.
  • Uddannet læge fra University of Chicago i 1981.
  • Professor og leder af Center for the Genetics of Host Defense ved University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas, Texas samt professor ved og formand for Department of Genetics ved The Scripps Research Institute i La Jolla, Californien.
  • Modtog Nobelprisen i Fysiologi eller Medicin i 2011 sammen med Jules A. Hoffmann.
  • Især anerkendt for sin opdagelse af, hvordan det medfødte immunforsvar bliver aktiveret.

Kontakt

Rådgiver Caroline S. Bendixen
Aarhus Universitet, Administrationscenter Health – Fakultetssekretariatet
Mobil: 93 50 80 78
Mail: carben@au.dk 

Arrangement, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Retsmedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Offentligheden/Pressen, Institut for Folkesundhed, Ph.d.-studerende