Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mød nobelpristager Peter C. Agre

Til april får alle med interesse for sundheds- og naturvidenskabelig forskning af allerhøjeste kaliber mulighed for at møde en nobelpristager, når professor Peter C. Agre besøger Aarhus Universitet via Zoom.

24.03.2021 | Sabina Bjerre Hansen

Nobelpristager Peter C. Agre lægger ud med et oplæg om sin vej mod nobelprisen og svarer derefter på spørgsmål fra deltagerne, når han skyder gang i Healths nye initiativ, Nobel Laureate Talks, den 21. april. Foto: Keith Weller, JHM.

Nobelpristager Peter C. Agre lægger ud med et oplæg om sin vej mod nobelprisen og svarer derefter på spørgsmål fra deltagerne, når han skyder gang i Healths nye initiativ, Nobel Laureate Talks, den 21. april. Foto: Keith Weller, JHM.

“A Life in Science: Challenges & Rewards”. Det er overskriften, når nobelpristager i kemi Peter C. Agre kommer på virtuelt besøg den 21. april 2021. I sit oplæg gør han status over sin akademiske karriere og deler ud af erfaringer og gode råd målrettet yngre forskere med høje ambitioner.

Vejen til Nobelprisen

Peter C. Agre fik nobelprisen i kemi i 2003 for sin opdagelse af aquaporiner – vandkanaler, som er proteiner, der flytter vandmolekyler igennem cellemembranen. Opdagelsen var banebrydende og har åbnet nye muligheder for at forstå og udvikle nye og mere effektive lægemidler til behandling af bl.a. alvorlige nyre-, hjerte- og leversygdomme, hvor regulering af kroppens vand og salt balance er forstyrret.

Det er dog ikke kun forskere og andre med indsigt i molekylærbiologi og medicin, der kan glæde sig til Peter C. Agres besøg. Arrangementet henvender sig til alle ambitiøse forskere og er åbent for alle interesserede. Oplægget handler bl.a. om motivation, udfordringer, karriereveje og etik. Og om, hvorfor det er så afgørende at arbejde i forskellige akademiske miljøer, nationalt og internationalt. 


Tilmelding til Healths første Nobel Laureate Talk

Se programmet for Healths Nobel Laureate Talk med Peter C. Agre den 21. april 2021 kl. 14.30 – 16 i Healths kalender, og tilmeld dig arrangementet direkte via Conference Manager. Sidste frist for tilmelding er den 15. april 2021.


’Once in a lifetime’-mulighed

Ifølge Cecilie Siggaard Jørgensen, ph.d.-studerende og tidligere formand for Ph.d.-foreningen på Health, er arrangementet med Peter C. Agre en ’once in a lifetime’-mulighed; en unik chance for at suge viden og inspiration til sig. 

”Vi vil alle gerne levere vigtig forskning, som gør en forskel, og som vi kan være stolte af. Når det er sagt, er det selvfølgelig ikke alle ph.d.-studerende, der har ambitioner i retning af en nobelpris. Men jeg er sikker på, at det bliver spændende at høre Peter C. Agres bud på, hvordan man når helt til tops. Og måske endnu vigtigere; hvordan man håndterer vejen derop,” siger hun.

Ph.d.-foreningen er medarrangør af Healths nye forelæsningsrække, Nobel Laureate Talks, og Cecilie Siggaard Jørgensen håber bl.a. at høre mere om, hvilke udfordringer Peter C. Agre har mødt på sin vej, og om, hvordan han alligevel har fundet gejsten, lysten og motivationen til at fortsætte.

”Han må også selv have haft nogle ph.d.-studerende, så mon ikke han også i den forbindelse har nogle spændende historier og dilemmaer at fortælle om?,” spørger hun.

Flere nobelpristagere på vej

Med besøget af Peter C. Agre planlægger Health en række af akademiske begivenheder under temaet Nobel Laureate Talks. I 1997 modtog Healths egen Jens Christian Skou nobelprisen, og i hans ånd sætter fakultetet specifikt fokus på den unikke og banebrydende sundhedsvidenskabelige forskning, der fører til en nobelpris. Det foregår på den måde, at Health inviterer forskellige nobelpristagere til at dele deres viden med forskere, studerende og andre med interesse for forskning – og den første i rækken er Peter C. Agre.

Healths Nobel Laureate Talk med Peter C. Agre bliver optaget og kan efterfølgende ses eller genses via et link på forsiden af fakultetets medarbejderhjemmeside. Optagelsen er tilgængelig frem til den 1. maj 2021.


Fakta om nobelpristager Peter C. Agre

  • født den 30. januar 1949 i Northfield, Minneapolis, USA
  • uddannet læge i 1974 og senere speciallæge i hæmatologi
  • Bloomberg Distinguished Professor på Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health og Johns Hopkins School of Medicine i Baltimore og direktør for Johns Hopkins Malaria Research Institute, Bloomberg School of Public Health
  • modtog nobelprisen i kemi i 2003 sammen med Roderick MacKinnon
  • især anerkendt for sin opdagelser af aquaporin-vandkanaler
  • medlem af Healths Advisory Board i perioden 2012 – 2015.

Kontakt

Rådgiver Charlotte Skov Kristensen
Aarhus Universitet, Administrationscenter Health – Fakultetssekretariatet
Mobil: 30 36 96 15
Mail: csk@au.dk

 

Ph.d.-studerende Cecilie Siggaard Jørgensen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og DANDRITE
Mobil: 61 16 16 06
Mail: cecilie.siggaard@clin.au.dk

Talentudvikling, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Sundhed og sygdom, Forskning, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder