Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Molekyle fra godkendt malariamedicin beskytter lungeceller mod COVID-19

Ny laboratorieforskning fra Aarhus Universitet viser, at det godkendte lægemiddel Atovaquone, som i dag bruges til at bekæmpe malaria, forhindrer infektion med COVID-19 i forskellige celler.

10.12.2021 | Line Rønn

”Det er et spændende studie, hvor vi i samarbejde med forskningsgrupper i Canada og her på Aarhus Universitet viser, at Atovaquone kan bruges til at beskytte lungeceller mod flere varianter af coronavirus,” siger lektor David Olagnier. Foto: Simon Byrial Fischel

Forskere fra Aarhus Universitet har vist, at lægemidlet Atovaquone virker beskyttende både før og efter infektion med coronavirus i menneskeceller i laboratoriet. Det betyder, at midlet sandsynligvis kan bruges både som forebyggelse og behandling af COVID-19.

Atovaquone er allerede godkendt af USA's fødevare- og lægemiddelmyndighed FDA. Som en del af lægemidlet Malarone er det blevet brugt til behandling og forebyggelse af malaria siden 1999.

”Det er et spændende studie, hvor vi i samarbejde med forskningsgrupper i Canada og her på Aarhus Universitet viser, at Atovaquone kan bruges – i hvert fald i laboratoriet - til at beskytte lungeceller mod flere varianter af coronavirus,” siger David Olagnier, som er lektor på Institut for Biomedicin. Det er hans laboratorium, som står bag resultatet.

”Det er ideelt, hvis vi kan bruge allerede godkendte lægemidler mod COVID-19, fordi det sparer både tid og ressourcer i lægemiddeludviklingsfasen,” siger han.

For forskerne har det især været vigtigt, at Atovaquone er i stand til at blokere infektion på tværs af forskellige virusvarianter (både alfa-, beta- og delta-varianterne), og at medicinen kan mindske den inflammatoriske respons, som er kendt for at bidrage til udviklingen af ​​COVID-19.

Forskerne fra Aarhus Universitet har endnu ikke adgang til at teste lægemidlet på omikronvarianten, men så snart det er muligt, vil de også undersøge om lægemidlet har en effekt mod den nye variant.  

Kliniske studier i USA

”Selv om der er udviklet vacciner mod COVID-19, kan det redde menneskeliv, hvis godkendte, billige og tilgængelige lægemidler viser sig effektive mod sygdommen,” siger post.doc Madalina Carter-Timofte, som er førsteforfatter på studiet.

”Corona-pandemien fortsætter med at have store konsekvenser for menneskeliv og samfundsøkonomier over hele kloden. Mens de fleste i den vestlige verden har adgang til vacciner, kæmper mange lavindkomstlande en ulige kamp mod COVID-19, fordi de ikke har den nødvendige infrastruktur eller økonomi til at vaccinere befolkningen. Opdagelsen af ny medicin mod coronavirus kan forhindre spredning af infektion, både hos vaccinerede og uvaccinerede personer,” forklarer hun.

Resultatet fra David Olagniers laboratorium har store perspektiver, fordi det er det første studie, der viser, hvordan et billigt og bredt tilgængeligt malariamiddel kan blokere infektion med coronavirus i humane lungeceller.

Men selvom studiet afslører Atovaquones potente virkning mod virus i en petriskål, kan det ikke direkte bekræfte lægemidlets effektivitet over for COVID-19 i en menneskekrop.

Forskningen skal valideres ved to kliniske forsøg med patienter, som allerede foregår i USA. Det ene ved University of Texas Southwestern Medical Center og det andet ved HonorHealth Research Institute i Arizona. Begge forsøg gik i gang i 2020, og begge tester Atovaquone i kombination med stoffet azithromycin hos patienter med bekræftet COVID-19.

”Corona-udbrud med høj dødelighed er nu blevet rapporteret omkring hvert 10. år siden identifikation af SARS i Kina i 2002, efterfulgt af MERS-epidemien i Saudi-Arabien i 2012. Udvikling af bredt virkende antivirale midler, eller i dette tilfælde genbrug af allerede klinisk godkendte lægemidler mod coronavirus er ekstremt vigtigt for fremtidens folkesundhed,” understreger Madalina Carter-Timofte.

 

 

Fakta:

 

 

Kontakt:

Lektor David Olagnier

Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet

Mobil. 31 41 07 50

Mail: olagnier@biomed.au.dk

 

 

Post.doc Madalina Elena Carter-Timofte

Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet

Mobil. 60 55 21 14

Mail: m.carter-timofte@biomed.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Health, Aarhus Universitet, Forskning, Udvekslingsstuderende, Institut for Biomedicin, Health, Videnskabelig medarbejder