Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Musik hjælper mod søvnløshed

En ny undersøgelse fra Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet viser, at musik kan forbedre søvnkvaliteten hos voksne med søvnproblemer.

16.09.2015

Ph.d.-studerende Kira Vibe Jespersen, Aarhus Universitet

Ph.d.-studerende Kira Vibe Jespersen

Millioner af mennesker verden over oplever søvnproblemer. Mange har svært ved at falde i søvn, vågner flere gange om natten eller oplever dårlig søvnkvalitet. Dårlig søvn har negative konsekvenser for den enkelte, men også for samfundet i form af dårligere velbefindende, mere sygdom eller flere ulykker.

Ph.d.-studerende Kira Vibe Jespersen og professor Peter Vuust fra Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet har sammen med to samarbejdspartnere fra hhv. Ohio/Heidelberg og Glostrup fået udgivet oversigtsartiklen ”Music for insomnia in adults”, der vurderer effekten af musik på søvnproblemer hos voksne.

Der er blevet lavet en omfattende litteratursøgning for at identificere alle relevante studier, som undersøgte effekten af musik på søvn hos voksne med søvnproblemer. Oversigtsartiklen er lavet som et såkaldt Cochrane Review, der er en meget grundig gennemgang af den videnskabelige litteratur på et bestemt forskningsområde, hvor afgrænsning og metode er veldefineret på forhånd

”Vi inkluderede seks studier med i alt 314 deltagere. Studierne undersøgte effekten af at lytte til indspillet musik i 25-60 minutter dagligt ved sengetid i 3-35 dage. Fem af studierne målte søvnkvalitet og det samlede resultat peger på, at musik kan forbedre søvnkvaliteten hos voksne med søvnproblemer,” forklarer ph.d.-studerende Kira Vibe Jespersen.

Ingen bivirkninger

Den helt store fordel ved at bruge musik mod søvnløshed er, at den er nem at bruge og at den ingen bivirkninger har.

”Der er dog brug for yderligere forskning for at afklare, hvordan musik påvirker objektive mål på søvn samt hvilke aspekter ved musikken der er vigtige”, siger Peter Vuust, som er leder for Center for Music in the Brain.

Centret har som et af sine formål at undersøge, hvordan musik påvirker den menneskelige hjerne samt hvordan musik kan bruges til at fremme sundhed og trivsel.

 


Fakta

  • Danmarks Grundforskningsfonds Center for Music in the Brain er et unikt samarbejde mellem Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium – www. musicinthebrain.au.dk
  • Oversigtsartiklen er skrevet af Kira Vibe Jespersen (kira@clin.au.dk), Julian Koenig, Poul Jennum og Peter Vuust (pv@musikkons.dk)
  • Reference: Jespersen KV, Koenig J, Jennum P, Vuust P. Music for insomnia in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 8. Art. No.: CD010459. DOI: 10.1002/14651858.CD010459.pub2

 


Læs mere

 


Kontakt

Kira Vibe Jespersen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Center for Music in the Brain
Telefon: 7846 9933
kira@clin.au.dk

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Ph.d.-studerende