Thomas Eriksen studerer engelsk og er madglad veganer. Han inspirerer andre til at spise udelukkende plantebaseret kost som formand for den aarhusiansk-startede forening ”Mad med Medfølelse”
26.02.2014 |
– Jeg så en række dokumentarfilm, læste bøger og researchede en masse på det. Jeg læste også på Landbrug & Fødevarers egen side, hvordan det foregår. Efter jeg så dokumentaren ”Earthlings”, blev jeg vegetar og sidenhen veganer. Jeg har bare ikke lyst til at være en del af den udnyttelse og mishandling af dyr, jeg synes, det er.
Sådan svarer Thomas Eriksen på spørgsmålet om, hvorfor det lige er veganer, han er blevet.
Thomas Eriksen studerer engelsk på sidste semester og har været veganer i to år. Han er formand for den veganske forening ”Mad med Medfølelse”, som han har været med til at stifte. Derudover skriver han på bloggen ”Kærlighed & Kikærter”.
Thomas Eriksen forklarer, at veganisme er en livsfilosofi, som indbefatter meget mere, end at man ikke spiser dyr. Det handler om en øget bevidsthed.
– De etiske valg stopper ikke ved dyrene. Det virker rigtig overvældende for de fleste mennesker, men jeg synes bare, at vi har et ansvar for at gøre noget. Vi smider en stemmeseddel hver gang, vi køber noget, og vi er med til at bestemme fremtiden. Der er selvfølgelig en grænse for, hvad man kan, og det handler ikke om at være perfekt. Veganisme er et skridt i den rigtige retning mod en mere bæredygtig, dyrevenlig fremtid.
Thomas Eriksen bliver tit spurgt, om han ikke kommer til at lide af mangler. Han tager et tilskud af B12- og D-vitamin og bliver tjekket en gang om året. Mest for andres skyld, selv er han ikke bekymret.
– Der er lige så mange altspisende som veganere, der lider af vitaminmangel. I tidligere tider har vi været nødt til at spise dyr for at overleve. Det er ikke nødvendigt i det overflodssamfund, vi har i dag. Men det er klart, jeg får mere høvl, når jeg så bliver syg, hvilket heldigvis er sjældent, griner Thomas Eriksen, der har lagt sin høfebermedicin på hylden, efter han blev veganer.
Thomas’ filosofi er at inspirere andre til at bruge færre animalske produkter med god mad, og derfor fokuserer både blog og forening på gode opskrifter.
– Det starter på tallerkenen. Vi vil gerne vise andre, at det ikke er farligt. Du kan faktisk lave mad, der smager virkelig godt og er sund for dig.
Det har aldrig været et problem at være veganer og studerende på universitetet. Kantinedamerne har været søde til at komme med alternativer, og medstuderende og undervisere har været imødekommende.
– Det kan da godt blive til en joke i fredagsbaren, og det er jo også helt fint. Jeg kan ikke drikke White Russians, for der er ikke sojamælk i fredagsbaren. Det må man jo tage med, for man skiller sig ud fra flertallet. Det er jo også en måde at tale om det på, griner Thomas Eriksen.
Læs mere om ”Mad med Medfølelse”