Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Neurolog og smerteforsker forsvarer sin doktordisputats

Astrid Juhl Terkelsen fra Aarhus Universitet skal forsvare sin doktordisputats, der tager udgangspunkt i hendes forskning i smerter og det autonome nervesystem.

28.06.2016 | Ida Kellemann Thomsen

Astrid Juhl Terkelsen forsvarer sin doktordisputats den 1. juli klokken 14.00

Astrid Juhl Terkelsen forsvarer sin doktordisputats den 1. juli klokken 14.00

Den 1. juli præsenterer Astrid Juhl Terkelsen sine forskningsresultater i sit doktorforsvar. Disputatsen bygger på hendes forskning inden for sygdommen ”komplekst regionalt smertesyndrom” (CRPS), som er en tilstand, der tyder på forstyrrelser i det autonome nervesystem.

”De udbredte og invaliderende forandringer hos kroniske CRPS-patienter understreger, hvor vigtigt det er at iværksætte en tidlig forebyggende behandling. På den måde kan man forhåbentlig undgå en permanent og uhelbredelig tilstand,” siger Astrid Juhl Terkelsen.

Astrid Juhl Terkelsen forsker ved Dansk Smerteforskningscenter ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Samtidigt er hun ansat som afdelingslæge og klinisk lektor på neurologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital. Tilsammen danner de to afdelinger en platform, hvorfra hun har kunnet udføre ny forskning inden for smerter og autonome forstyrrelser.

Fysiske skader kan give CRPS

Astrid Juhl Terkelsens forskning viser, at det kan have alvorlige konsekvenser, når en patient får ”immobiliseret” en eller flere kropsdele. Det kan for eksempel være når armen bliver lagt i slynge eller gips. Når en kropsdel bliver immobiliseret, kan det nemlig føre til symptomer på CRPS.

CRPS er en smertelidelse, der kan opstå, hvis man har fået en fysisk skade. Skaden kan gøre nervesystemet hypersensitivt, så der opstår symptomer, som primært rammer kroppens ekstremiteter. Især hænder og fødder kan blive hævede, røde og ekstremt smertefulde.

”På det autonome laboratorium ved Aarhus Universitetshospital har vi avancerede metoder til at vurdere det autonome nervesystem. De optimeres vedvarende ved et internationalt samarbejde, og det åbner muligheden for at udrede mange flere neurologiske tilstande med autonom dysfunktion. Det er vigtigt for patienter med CRPS og andre autonome lidelser,” forklarer Astrid Juhl Terkelsen.

Astrid Juhl Terkelsen forsvarer sin doktordisputats fredag den 1. juli klokken 14.00. Det foregår i Auditorium 424, bygning 1231, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.


Yderligere oplysninger:

Ph.d. Astrid Juhl Terkelsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
astrid.terkelsen@clin.au.dk

Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Navnenyt, Arrangement, Teknisk/administrativ medarbejder, Forskning, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen