Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

NorDoc PhD Summit: Fra ph.d. til arbejdsmarked

To ud af tre ph.d.er ansættes i dag uden for universiteterne. Det stiller nye krav til de ph.d.-studerende, som i højere grad må tænke i alternative karriereveje. Overgangen fra ph.d.-studie til jobmarked er derfor temaet, når Health til august inviterer til skandinavisk ph.d.-stormøde. Og der er stadig ledige pladser.

28.05.2019 | Simon Byrial Fischel

D. 29 og 30. august 2019 afholdes NorDoc PhD Summit i Aarhus. Her skal ph.d.-studerende, postdocs og vejledere stille skarpt på 'transferable skills' og alternative karriereveje, på det moderne jobmarked. Foto: Lars Kruse, AU Foto

Hvad er mine jobmuligheder med en ph.d.-grad? Og hvordan bringer jeg mine akademiske færdigheder i spil uden for universitetet? Sådan spørger mange ph.d.-studerende sig selv, for med ph.d.-graden følger der ikke nødvendigvis en forskerkarriere på universitetet. Faktisk er det snarere undtagelsen end reglen.

Når Forskeruddannelsen på Health til sommer skal være vært for det skandinaviske ph.d.-stormøde NorDoc PhD Summit 2019, stilles der derfor skarpt på de mindre fagspecifikke færdigheder, man som ph.d.-studerende tager med sig, når man skal ud at søge job. Spørger man f.eks. i lægemiddelindustrien, er det netop noget, som mange ph.d.-studerende har behov for at lære. 

”Det er essentielt, at ph.d.-studerende indser, at de i de fleste tilfælde ikke bliver ansat på baggrund af netop det emne, som deres ph.d. omhandler eller den specifikke viden, de har oparbejdet inden for et meget snævert felt. Vi ser i stedet på deres overordnede værktøjskasse, som er sammensat af videnområder, erfaringer og tekniske færdigheder, der gør dem i stand til at arbejde inden for mange forskellige felter. At forstå hvad deres værktøjskasse består af, og hvordan de kommunikerer det, er centralt for at lande et job i industrien,” siger Henning Hellesøe Dall, Direktør, CMC Development, R&D, Novo Nordisk A/S.

Kommunikér dine kompetencer
Samme holdning møder man hos klinisk lærestolsprofessor Lars Østergaard, som til dagligt er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital. Han understreger, at selvom fagligheden er central, ser man som arbejdsgiver også efter andre kompetencer, når man ansætter en ph.d. i afdelingen.

”Det er klart, at man som ph.d.-studerende lærer at forske, men det er ikke nok at være ekspert inden for ét område. Viden skal kunne anvendes i praksis, og det kræver andre kompetencer end at kunne udregne en P-værdi. Derfor er det vigtigt, at kunne kommunikere sin profil og sine kompetencer og fx skræddersy et CV til den karrierevej, man drømmer om,” siger Lars Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin.

Frem til den 23. juni er det muligt at sikre sig en plads til dette års NorDoc PhD Summit, som afholdes i Aarhus d. 29. og 30. august 2019. Programmet byder bl.a. på en lang række talere fra sundhedsvæsnet, industrien og fra universitetsverdenen, herunder:

  • Bodil Øster, Senior Medical Genomics Scientist, Qiagen
  • Mandana Ghisari, Pediatric Research Scientist, Arla
  • Eske Willerslev, DNA researcher, director, Centre of Excellence GeoGenetics, KU
  • Morten Sodemann, Clinical Professor, SDU

Alle fakultetets ph.d.-studerende, postdocs og vejledere er inviteret til at deltage.
Tilmeld dig arrangementet eller læs mere om NorDoc PhD Summit

Se Eske Willerslev fortælle om NorDoc Summit 2019 på Healths LinkedIn-side.

Kort om NorDoc samarbejdet:

  • NorDoc er et netværk af 19 sundhedsvidenskabelige forskeruddannelser fra de nordiske lande.
  • Netværket blev grundlagt i 2016 og dets hovedaktivitet er den årlige NorDoc PhD Summit, hvor ph.d.er, postdocs og vejledere fra alle samarbejdsuniversiteterne inviteres til et todages møde for at sparre og erfaringsudveksle.
  • NorDoc PhD Summit 2019 er det tredje af sin slags og afholdes i Aarhus d. 29. og 30. august, 2019.
Arrangement, Administration (Faglighed), Ph.d.-studerende, Health, Health, Talentudvikling, Videnskabelig medarbejder, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen