Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Novo Nordisk fonden støtter Aarhus-forskning i donor-nyrer

Knap 400 danske nyrepatienter står på venteliste til en ny nyre. Ny Aarhusbaseret forskning kan på sigt give lægerne hjælp til at vurdere, om potentielle donor-nyrer vil fungere efter en transplantation.

13.01.2021 | Mai Bakmand, AUH

Overlæge og Professor Bente Jespersen og Lektor Marco Eijken fra Nyresygdomme, begge fra AU og AUH. Foto: Tonny Foghmar.

Overlæge og Professor Bente Jespersen og Lektor Marco Eijken fra Nyresygdomme, begge fra AU og AUH. Foto: Tonny Foghmar.

En gruppe forskere fra så forskellige felter som nyremedicin, nanoteknologi, biologi og billeddiagnostik har fået 5 millioner kroner af Novo Nordisk fonden til at udvikle en ny metode til at vise, om en donor-nyre vil kunne fungere efter transplantation til en nyrepatient.

Donor-nyrer kan komme fra levende pårørende eller afdøde patienter. Dette projekt retter sig mod transplantation af nyrer fra afdøde donorer.

Overlæge og professor Bente Jespersen fra Nyresygdomme på Aarhus Universitetshospital fortæller om projektet: ”Det er en helt ny tilgang til vurdering af nyrer, som vi håber kan danne basis for udvikling af ny teknologi, der kan sikre, at vi kun transplanterer funktionsdygtige nyrer, så patienterne får et bedre liv uden dialyse. Derudover forventer vi, at metoden også kan bruges til at vurdere, om vi kan forbedre donor-nyrens kvalitet ved behandling under blodgennemstrømning før transplantationen.”

Stærkt forenklet går metoden ud på, at nyrerne analyseres ved hjælp af små bio-sensorer, som sender et lyssignal, hvis nyrens celler er levende. I første omgang skal metoden testes i nyrecellekultur, hvorefter den skal prøves af på nyrer fra rotter og grise.

Forskergruppen

Overlæge og Professor Bente Jespersen fra Nyresygdomme, AU og AUH

Lektor Marco Eijken fra Nyresygdomme, AU og AUH

Professor Jørgen Kjems fra nanoforsking, AU

Professor Michael Pedersen fra biofysisk billeddiagnostik, AU

Biolog Henri Leuvenink fra University Medical Center Groningen, og Skou Professor, AU

Kontakt

Overlæge og Professor Bente Jespersen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Nyresygdomme
Mobil: 78 45 24 11
Mail: bente.jespersen@clin.au.dk

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder