Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny AU-forskning har perspektiv til at bremse Parkinsons sygdom

Lundbeckfonden giver ti millioner kroner til et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet, der skal undersøge calciumændringerne i nerveceller hos patienter med Parkinsons sygdom.

02.03.2017 | Henriette Stevnhøj

Professor, dr.med. Poul Henning Jensen. Foto: AU Foto.

Lundbeckfonden tildeler ti millioner til et forskningsprojekt ved Aarhus Universitet, som skal undersøge betydningen af nyopdagede calciumændringer i nervecellerne ved Parkinsons sygdom. Målet med forskningen er at bidrage til, at der kan udvikles medicin, der kan bidrage til forståelsen af de tidlige begivenheder i nervecellerne, som i sidste ende leder til sygdommen.

Det er Poul Henning Jensen, professor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet og forskningscenteret DANDRITE, der skal stå i front for forskningsprojektet, som bliver støttet af Lundbeckfonden over en femårig periode,

”Lundbeckfondens vision er at skabe bedre liv gennem ny viden, og Poul Henning Jensens projekt beskæftiger sig netop med at tilvejebringe helt ny og grundlæggende viden om Parkinsons sygdom, så vi får en større forståelse for sygdommens mekanismer og på den baggrund mulighed for at behandle bedre og tidligere,” siger Anne-Marie Engel, der er forskningschef i Lundbeckfonden.

 

Calciumsvind forandrer celler.

I hjernerne på Parkinsons patienter dør nerveceller. Og det har været udgangspunktet for en stor del af den tidligere forskning. Men Poul Henning Jensen går nogle skridt tilbage, fortæller han: ”Vi har opdaget, at et ellers naturligt protein i hjernen, alpha-synoclein, klumper sammen og ophobes i cellerne, længe før nervecellerne dør. Vi ved ikke meget om hvordan proteinet påvirker nervecellerne. Men for nylig fandt vi ud af, at det aktiverer en calciumpumpe (SERCA) inde i cellen. Det betyder, at calcium forsvinder fra cellevæsken, og det er denne opdagelse, vi vil undersøge betydningen af i vores projekt”.

Poul Henning Jensen har med forsøg vist, at undgår man calciumfaldet, beskytter man cellen, så den ikke degenererer og dør. Det indikerer, at man kan stoppe udviklingen af en række Parkinsons-symptomer ved at hæmme calciumpumpen, eller det som den sætter i gang.

”Vores fund tyder på, at der er en hidtil ukendt fase i nervecellernes liv ved Parkinsons sygdom. Det er for tidligt at udtale sig om der kan udvikles medicin på baggrund af opdagelsen, men vi forventer indenfor et år at have gennemført forsøg på mus, som vil vise, om der er potentiale herfor”, siger Poul Henning Jensen.

 

Fakta:

Forskningsprojektet med navnet DaCAPO: “Decisive early calcium changes in Parkinson’s disease” begynder i 2017.

 

Kontakt

Professor, dr.med. Poul Henning Jensen
Forskningsenheden DANDRITE, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet
Direkte: 28 99 20 56
E-mail: phj@biomed.au.dk

 

Forskningschef Anne-Marie Engel
Lundbeckfonden
Direkte: 27 38 60 59
E-mail: ame@lundbeckfonden.com

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Ph.d.-studerende, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Ekstern målgruppe, Videnskabelig medarbejder