Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny AU-professor undersøger cellernes miljø

Jeppe Prætorius er nyansat professor ved Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet. Her fortsætter han sin forskning i, hvordan pH reguleres i kroppens celler og i det miljø, der omgiver dem.

25.02.2015 | Malene Løvig Nielsen

Jeppe Prætorius håber, at forskningen på længere sigt kan forbedre diagnostik og behandling af visse sygdomme.

Jeppe Prætorius håber, at forskningen på længere sigt kan forbedre diagnostik og behandling af visse sygdomme.

Hvordan reguleres cellernes surhedsgrad også kaldet pH-værdi? Det undersøger Jeppe Prætorius i sin forskning. Han er netop blevet ansat som professor ved Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet og skal i professoratet fortsætte sin forskning i proteiner, der regulerer pH-værdien i og uden for kroppens celler. Studierne sker i samarbejde med forskergrupper på Institut for Biomedicin i Aarhus, på Københavns Universitet og i udlandet.

For at kroppens celler kan udføre deres specialiserede funktioner, er det nødvendigt, at cellernes indre og ydre miljø har en nøje reguleret sammensætning. Her er cellernes pH-værdi en afgørende faktor. Både cellernes ydre og indre pH reguleres af proteinmolekyler såsom natriumbikarbonat transport proteiner. Opstår der defekter i proteinerne kan det medføre forskellige og svære sygdomme, blandt andet blindhed, døvhed, tendens til mavesår, forhøjet blodtryk og epilepsi.

”Vi håber, at forskningen på længere sigt kan forbedre diagnostik og behandling af visse sygdomme. Det kan være sjældne sygdomme, der direkte skyldes defekter i natriumbikarbonat transport proteiner eller mere hyppige sygdomme, hvor en regulering af disse proteiner kan bruges i behandlingen,” forklarer Jeppe Prætorius.

Yderligere oplysninger

Professor, dr.med. Jeppe Prætorius
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Direkte telefon: 8716 7636
jp@biomed.au.dk

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Ph.d.-studerende, Teknisk/administrativ medarbejder