Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny Bjørn Nørgaard-skulptur på Aarhus Universitet

Besøgende i Universitetsparken kan fra fredag d. 7. maj opleve en ny skulptur af kunstneren Bjørn Nørgaard. Den fem meter høje, farverige skulptur er doneret til Aarhus Universitet af Ny Carlsbergfondet.

06.05.2021 | Ida Hammerich Nelson

Ars – Scientia – Justitia er skabt af billedhugger Bjørn Nørgaard og kan ses - røres ved og siddes på - i Vennelystparken. Værket er doneret af Ny Carlsbergfondet. Foto: Lars Kruse

Bjørn Nørgaard deltog i opsætningen af værket, som står på pladsen mellem International Centre og Aarhus Institute of Advanced Studies.

En ny skulptur har fundet vej til Aarhus Universitet. Fremover kan studerende, ansatte og besøgende lade sig imponere og inspirere af Bjørn Nørgaards skulptur ”Ars – Scientia – Justitia”, som står i den sydlige ende af campus i Vennelystparken på pladsen mellem Internationalt Center og Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS). Bjørn Nørgaards skulptur, der er doneret af Ny Carlsbergfondet til netop AIAS, er kommet i stand på baggrund af rådgivning fra Aarhus Universitets Kunstudvalg.

Formand for Kunstudvalget Bodil Due, der er tidligere dekan for Det Humanistiske Fakultet, er taknemmelig for donationen og skulpturen:

”Kunsten har været en naturlig del af Aarhus Universitet siden universitetets begyndelse. Kunst og videnskab hører sammen og befrugter hinanden, og kunst kan give et andet blik på verden end det, vi læser om i lærebøgerne. Jeg håber, at universitetets studerende og ansatte samt byens borgerne vil opleve den nye skulptur,” siger hun.

Brug skulpturen!

Skulpturen består af et skævt tårn omringet af tre menneskelignende søjler. Søjlen 'Ars' symboliserer kunsten og vender mod parkens græs og træer. Søjlen 'Scientia', som står for videnskaben, vender mod universitetets bygninger, mens søjlen 'Justitia', som symboliserer retsvæsenet, vender mod byen. Bjørn Nørgaard har hentet inspiration fra forskeren H.C. Ørsted, som mente, at de tre elementer udgør de søjler, som et moderne samfund hviler på:

”Skulpturen er en påmindelse om, at enhver magtstruktur nødvendigvis må udsættes for kritik og modspil fra den frie kunst, den frie forskning og et uafhængigt retsvæsen,” siger Bjørn Nørgaard, der opfordrer Universitetsparkens besøgende til at bruge skulpturen – man kan f.eks. sidde lænet op ad den.

Stine Høholt, bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet, fremhæver skulpturen som et markant værk i Bjørn Nørgaards i forvejen imponerende virke:

”Trods dens himmelstræbende form og store skala er det en skulptur, der vil i øjenhøjde med os, og som vil have os til at reflektere over udviklingen af vores samfund og ikke mindst de institutioner, der er garanter for vores demokrati. Derfor passer den godt til universitetets virke,” siger hun.

Kunst og videnskab hænger sammen

Medarbejderne på AIAS, der er naboer til skulpturen, glæder sig over det nye kunstværk, og der er også planlagt et møde mellem forskerne på AIAS og Bjørn Nørgaard. Det fortæller Søren Rud Keiding, leder af AIAS:

”Kunstnere og forskere er faktisk meget nært beslægtede. På baggrund af viden og kunnen er man som forsker eller kunstner med til at udfordre det eksisterende og pege os alle i nye retninger. Derfor er vi på AIAS glade for den nye skulptur, og vi glæder os meget til mødet mellem Bjørn Nørgaard og AIAS-forskerne. Her skal vi diskutere, hvordan man bruger fantasi og abstraktion som arbejdsredskaber i kunst og forskning”.

Aarhus Universitet afholder en mindre, intern indvielsesreception med deltagelse af Bjørn Nørgaard mandag d. 10. maj kl. 15-16:30 ved skulpturen. Tilmelding er nødvendig af hensyn til forplejning og covid-19-restriktioner: Tobias Juel Frandsen: tojf@au.dk/ 93521180, senest kl. 12, mandag 10. maj.

Læs mere om Bjørn Nørgaards Ars-Scientia-Lustitia


Bjørn Nørgaard (f. 1947) har siden sin debut i 1965 været én af de mest markante skikkelser i dansk kunst. Han er blandt andet kendt for at have udført 17 gobeliner om Danmarks historie, som hænger på Christiansborg Slot. Gobelinerne var en gave til Dronning Margrethe II i anledning af hendes 50 års fødselsdag. Bjørn Nørgaard har også udformet majestætens gravmæle i Sankt Birgittas Kapel i Roskilde Domkirke og står bag en lang række skulpturer rundt om i landets byer.  Bjørn Nørgaard blev landskendt for sin kunstaktion tilbage i 1970, hvor han gennemførte en hesteslagtning på en mark ved Kirke Hyllinge i Hornsherred som en protest mod Vietnamkrigen.

Arrangement, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet