Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny doktor: Er der sammenhæng mellem inflammation og psykisk sygdom?

Læge og ph.d. Ole Köhler-Forsberg fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital - Psykiatrien har netop forsvaret sin doktordisputats. Her undersøger han, om betændelsesreaktioner spiller en rolle i udviklingen af svær psykisk sygdom. De foreløbige resultater tyder på det.

15.03.2021 | Lise Wendel Eriksen

Ole Köhler-Forsberg, Institut for Klinisk Medicin, forsvarede sin doktordisputats d. 26. februar 2021. Foto: Anne Kring

Ifølge den nyslåede doktor ser det ud til, at infektioner og inflammation kan have indflydelse på udviklingen af svære psykiske sygdomme, for eksempel skizofreni, depression og bipolar sindslidelse, hos nogle mennesker. I sin doktordisputats har Ole Köhler-Forsberg derfor også undersøgt, om anti-inflammatorisk medicin kan have effekt som supplement i behandlingen af nogle psykiske lidelser.

Ole Köhler-Forsberg forsker i ’psykoneuroimmunologi’, der er et relativt nyt forskningsfelt. Derfor er forskningen stadig på forsøgsbasis, skønt det længe har været kendt, at hjernen og immunsystemet påvirker hinanden bl.a. i udviklingen af psykiske sygdomme. Det skal afklares nærmere, om der er en direkte årsagssammenhæng mellem betændelsesreaktioner og udviklingen af psykisk sygdom, og hvorvidt anti-inflammatorisk medicin kan gavne nogle patienter med en psykisk sygdom, som også har en betændelsestilstand i kroppen.

Kontakt

Læge, ph.d. og doktor Ole Köhler-Forsberg
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital – Psykiatrien
Afdelingen for Depression og Angst og
Forskningsenheden for Psykoser
Mobil: 23 42 06 61
Mail: olekoehler@clin.au.dk

Navnenyt, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Forskning, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen