Lektor Rikke Nørregaard fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har forsvaret sin doktordisputats og kan nu kalde sig dr.med. Hun forsker i nyresygdomme og nyrernes funktion i håbet om at hjælpe nyrepatienter til bedre behandling.
14.04.2020 |
Kroniske nyresygdomme påvirker omkring ti procent af befolkningen og er en væsentlig dødsårsag verden over. Mange patienter med kroniske nyresygdomme rammes af betændelsestilstande, som forårsager, at det normale nyrevæv erstattes med arvæv, også kaldet fibrose. Når det sker, nedsættes nyrernes funktioner, og patienterne må i værste fald i behandling med dialyse eller nyretransplanteres.
I sin doktordisputats undersøger Rikke Nørregaard nyrernes funktioner hos patienter både ved medfødte og tilstødte nyresygdomme, hvor urinafløbet er forhindret. Det er det bl.a. hos patienter med nyresten, kræft i urinvejene eller forstørret prostata, og hos patienter med medfødte urinvejsmisdannelser, som er den hyppigste årsag til nyresvigt hos børn.
Rikke Nørregaard håber, at øget forståelse af specifikke cellulære mekanismer på længere sigt fører til nye behandlingsmuligheder for patienter med fremskredne kroniske nyresygdomme.
Lektor, dr.med. Rikke Nørregaard
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, De Kirurgiske Forskningslaboratorier
Mobil: 20 86 20 00
Mail: rn@clin.au.dk