Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny doktor forsker i smerter efter piskesmæld

Nogle udvikler mén og langvarige smerter efter et piskesmæld (whiplash), og andre gør ikke. Klinisk lektor, ph.d. og nyslået doktor Helge Kasch fra Aarhus Universitet og Hospitalsenhed Midt har udviklet en model, der skal vurdere risikoen for langvarige følger.

12.10.2020 | Lise Wendel Eriksen

Helge Kasch forsvarede sin doktordisputats om smerter og mén efter whiplash d. 25. september 2020. Foto: Jann Zeiss, AU Health

Modellen, der bygger på Helge Kaschs forskning i såkaldte prognostiske markører, kan være med til tidligt i forløbet at opspore de patienter, der har risiko for at udvikle vedblivende hovedpine og nakkesmerter efter en piskesmældsskade. Den tidlige risikovurdering skal sikre de hårdest ramte whiplash-patienter bedre og hurtigere behandling.

I sin smerteforskning undersøger Helge Kasch både biologiske, psykologiske og sociale mekanismer som medvirkende årsager til langvarige smerter og helbredsproblemer. Han mener, at der er behov for en mere nuanceret tilgang til smerter efter traumer, og her er whiplash oplagt at studere for bedre at kunne forstå de underliggende mekanismer bag smerter.

Kontakt

Forskningsoverlæge, klinisk lektor og dr.med. Helge Kasch
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Hospitalsenhed Midt, Viborg Sygehus – Neurologisk Afdeling
Mobil: 40 52 98 37
Mail: helge_kasch@clin.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Navnenyt, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder