Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny doktor: Tidlige blodprøver kan afsløre Downs syndrom

Niels Tørring er biokemiker og ny dr.med. fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Han har i sin doktordisputats undersøgt, om blodprøver tidligere i graviditeten kan gøre en forskel ift. at opdage Downs syndrom hos fosteret. Og konklusionen er ikke til at tage fejl af.

27.11.2019 | Sabina Bjerre Hansen

Niels Tørring er ny doktor på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Foto: Privat.

Niels Tørring er ny doktor på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Foto: Privat.

Hvis man fremrykker de blodprøver, som gravide typisk får taget inden for de første 12 uger af graviditeten, vil lægerne med større nøjagtighed kunne vurdere risikoen for, om et foster har Downs syndrom. Færre vil få at vide at risikoen er meget lille, men alligevel få et barn med Down Syndrom. Og der vil være større sikkerhed for vurderingen, når en gravid får at vide, at risikoen er høj.

Det betyder, at de tidlige blodprøver kan reducere antallet af unødvendige indgreb som fx moderkagebiopsi og fostervandsprøver – og dermed nedsætte risikoen for fostertab. Derudover vil kvinden på et tidligere tidspunkt i graviditeten kunne træffe sin beslutning om en eventuel abort pga. Downs syndrom.

Niels Tørrings undersøgelse konkluderer, at ’opdagelses-sikkerheden’ er signifikant højere ved blodprøver taget inden for de første 10 uger af graviditeten. Derfor håber han, at forskningsresultatet kan lede til ændret praksis ift. de retningslinjer og anbefalinger for overvågning af graviditeter, som både det danske og en række udenlandske sundhedsvæsner følger.

Kontakt

Klinisk lektor, dr.med. og ph.d. Niels Tørring
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Blodprøver og Biokemi
Mobil: 40 46 57 10
Mail: nto@clin.au.dk

Navnenyt, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder