Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny formand for Akademisk Råd: Universitetet spiller en større rolle end nogensinde

Glasloft i topforskning, fake news i medierne og erobring af den store vide forskningsverden. Der er nok at tage fat på for Akademisk Råd, mener rådets nye formand, Tine Brink Henriksen, som er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin.

02.03.2020 | Henriette Stevnhøj

Klinisk professor, Tine Brink Henriksen, er valgt som formand for Akademisk Råd på Health frem til 2024. Foto: Vidensråd for Forebyggelse

Akademisk Råds nye formand, Tine Brink Henriksen, har klikket universitetets værdier frem på skærmen og læser højt:

”Den frie dialog, tolerance og diversitet, og universitetet som samfundets grundpille”. Det er så væsentlige og stærke værdier, som vi skal værne om, og det ser jeg som Akademisk Råds fornemste opgave”, siger Tine Brink Henriksen, som udover at være nyudnævnt formand for Akademisk Råd er professor i neonatologi og overlæge på Børneafdelingen på AUH med overordnet ansvar for de sygeste spædbørn.

Selv om formandsposten er ny, er opgaverne i Akademisk Råd ikke. Tine Brink Henriksen trækker tre frem: De få kvindelige professorer, ofte omtalt som diversitetsproblematikken, faktafornægtelse, eksempelvis i form af vaccinemodstand og internationalisering.

”Det er kendte udfordringer. Men de gode løsninger venter vi stadig på”, siger hun og rører ved diversitetsknuden.

Kvinder skal ikke fikse sig selv

”Alle skal forstå, at et miks af køn og andre forskelligheder i forskningssammenhænge er den bedste løsning. Der er masser af kvinder på de sundhedsvidenskabelige uddannelser, men vi skal finde en løsning, så de ikke forsvinder på vej op i hierarkierne. Det har vi som samfund hverken råd til eller kan forsvare. Og det væsentligste her er at forstå, at det ikke er kvinderne, som selv skal fikse problemet. Derimod skal vi se på årsagerne til glasloftet”, siger Tine Brink Henriksen.

Hun nævner formuleringer i stillingsopslag som et eksempel på, hvor der kan sættes ind. Er sproget for maskulint ladet, skræmmer det kvinderne væk, mener hun, og så fortæller hun om den – med egne ord - tankevækkende undersøgelse i sin egen afdeling, hvor en gruppe medarbejdere blev sat til at rate egen selvtillid forud for en læringsproces:

”Selv om kvinder og mænd var lige gode før og blev lige meget dygtigere i løbet af processen, havde de mandlige læger større tro på deres egen formåen end de kvindelige til at begynde med, og sådan kunne det måske også være i andre sammenhænge”, siger Tine Brink Henriksen.

Universitet > evidens

Bekæmpelse af fake news og videnskabelige fakta som diskussionsoplæg står også på Akademisk Råds formands to do-liste.

”Det er præcis her, universitetets rolle i samfundet er så væsentlig. Vi skal arbejde for borgernes frihed og lighed, og det sker ved at bidrage til et højt videns- og sundhedsniveau. I disse år flyder medierne over med urigtige informationer om for eksempel vacciners effekt eller mangel på sammen, og her kan universitetet træde ind med viden og berigtigelser – vi skal have forskerne på banen. Også selv om det betyder, at de kommer i stormvejr. Så skal vi hjælpe med at stå imod. Det kan blandt andet være en opgave for Akademisk Råd”.

Små ud, større hjem

Internationalisering ligger Tine Brink Henriksens hjerte nær. Hun har i perioder arbejdet i blandt andet USA og Canada, og gevinsten ved internationale relationer er stor. Men når det kan være svært at tiltrække de store forskningskapaciteter, må vi finde ud af at gøre folk på AU store, siger Tine Brink Henriksen.

”Vi må finde ud af at få folk større hjem, end da de rejste ud. Og finde veje til at fastholde de samarbejder, som de etablerer, når de er ude. Vi har et kæmpepotentiale med for eksempel de mange begavede medicinstuderende, som vi skal have ud og hjem igen. Det bliver en opgave for Akademisk Råd at finde ud af, hvordan vi udfolder deres potentiale”.

Før hvervet som formand for Akademisk Råd sad Tine Brink Henriksen i sit ’eget lille hjørne’ som forskningsleder. Her har hun arbejdet med værdier og strategier i mange år. Med Akademisk Råd skalerer hun op.

”Det er ikke nyt for mig at være i udvalg, lave høringssvar og finde ind til en fælles forståelse. Nu sker det bare på en større bane. Jeg mener, at rådet har en vigtig funktion som bindeled mellem ledelsen og ’os på gulvet’. Vi kender problematikkerne i forskningsmiljøerne og kan bringe input videre. Jeg ser frem til at påvirke de store linjer”, siger Tine Brink Henriksen.

Kontakt

Professor Tine Brink Henriksen
Tine.brink.henriksen@clin.au.dk
Mobil: 26832179

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, IOOS, IOOS, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin