Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny forskning skal nedbringe risiko for komplikationer hos overvægtige gravide

Overvægtige kvinder har større risiko for at opleve komplikationer under graviditet og fødsel. I et nyt studie, som er finansieret af en bevilling på 6,5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden, skal Julie Glavind fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital afdække, om nogle af komplikationerne kan undgås ved at sætte fødslerne i gang tidligere.

20.12.2019 | Simon Byrial Fischel

Med en bevilling på 6,5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal Julie Glavind fra Institut for Klinisk Medicin undersøge en metode til at nedbringe komplikationer hos overvægtige gravide. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Mere end 12% af alle danske kvinder i den fødedygtige alder er svært overvægtige. De har et body mass index (BMI) på over 30. Og jo højere kvindens BMI før graviditeten er, des større er hendes risiko for at opleve komplikationer under såvel graviditet som fødsel. Overvægten kan fx føre til svangerskabsforgiftning, graviditetsbetinget sukkersyge, fødsel ved kejsersnit og i værste fald dødfødsel.  

I dag tilbydes kvinder med et BMI på 30+ før graviditeten at blive igangsat, når de er 7-12 dage over termin. Julie Glavind, som er afdelingslæge og ph.d. på Institut for Klinisk Medicin, vil sammen med forskergruppen efterprøve, om man ved at igangsætte fødsler hos de overvægtige gravide en uge inden termin kan nedbringe risikoen for kejsersnit og en række andre komplikationer. Studiet involverer 1900 gravide, og de fleste danske fødeafdelinger forventes at kunne deltage.

Kontakt
Afdelingslæge og ph.d. Julie Glavind
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler
Mobil: 24 44 62 04
Mail: julie.glavind@clin.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen