Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny forskning skal vise, om paradentose påvirker lugte- og smagssansen

Folk med paradentose har ofte dårlig ånde, men de kan ikke selv lugte det. Et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet skal nu undersøge, om evnen til at lugte og smage bliver påvirket af betændelsestilstande i munden. Projektet er finansieret af Aarhus Universitets Forskningsfond.

27.09.2019 | Mette Louise Ohana

Tandlæge og lektor Gustavo Nascimento står i spidsen for det nye forskningsprojekt på Institut for Odontologi og Oral Sundhed. Foto: Health Kommunikation

Det er kendt viden blandt tandlæger, at paradentose og andre betændelsessygdomme i munden kan føre til dårlige ånde. Men hvorfor parodontosepatienter ikke selv kan lugte det, er der ingen, der ved. Det vil lektor og tandlæge Gustavo Nascimento fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed nu undersøge i et nyt forskningsprojekt.

Da smags- og lugtesansen hænger tæt sammen, undersøger Gustavo Nascimento også, hvorvidt evnen til at smage er påvirket. Bl.a. ved man, at betændelse i munden kan give en konstant dårlig smag af blod, uanset hvor meget man børster tænder eller tygger tyggegummi.

Forskningsprojektet, der løber over tre år, har fået tre millioner kr. i støtte fra Aarhus Universitets Forskningsfond.

 

 

Kontakt

Lektor, tandlæge og ph.d. Gustavo Nascimento
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 53 76 61 43
Mail: ggn@dent.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, IOOS, Health, Bevillinger og priser, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Videnskabelig medarbejder, Ph.d.-studerende