Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny forskning: Søvnhormon styrker knoglerne

Et nyt studie fra aarhusianske forskere viser, at søvnhormonet melatonin kan styrke knoglerne og mindske fedtmassen hos kvinder med risiko for knogleskørhed.

08.05.2015 | Lotte Fisker Jørgensen

Ph.d.-studerende Anne Kristine Amstrup, Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, står bag undersøgelsen.

Ph.d.-studerende Anne Kristine Amstrup står bag undersøgelsen.

Det er velkendt, at risikoen for knogleskørhed og hoftebrud stiger med alderen. Men nu har forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital måske fundet et middel, der i fremtiden kan forhindre, at knoglerne forfalder. Et forskningsprojekt viser nemlig, at søvnhormonet melatonin, der typisk bruges mod jetlag, kan være med til at styrke knoglerne.

I studiet deltog 81 kvinder i alderen 56-73 år. 40 kvinder fik gennem et år fik hver aften et tilskud af melatonin, mens resten fik et placebopræparat.

”Vores forskning viser, at der var  forskel på knoglemineraltætheden i lårbenshalsen  hos de kvinder, der havde fået melatonin, og de der havde fået et placebopræparat. I gruppen, der fik melatonin sås en overordnet stigning i kalkindholdet i lårbenshalsen efter et år, så noget tyder på, at melatonin har en potentiel knoglebeskyttende effekt,” siger Anne Kristine Amstrup, der er ph.-d.-studerende fra Aarhus Universitet og læge ved Aarhus Universiteteshospital.

Hun har stået i spidsen for forskningsprojektet, der er lavet i samarbejde med forskerkolleger fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Resultaterne blev for nylig præsenteret for internationale forskere på konferencen ”ECTS-IBMS 2015” i Holland.

Store perspektiver

Kvinderne fik ikke kun stærkere knogler. Melatonintilskuddet viste sig også at have andre positive effekter for kroppen:

”Kvinderne i testgruppen fik i gennemsnit ca. syv procent mindre kropsfedt. De tabte sig ikke, men der var en tendens til øget muskelmasse. Det er selvfølgelig en rigtig god nyhed, hvis melatonin også på den måde gavner kroppen,” siger Anne Kristine Amstrup.

Hvert år får cirka 7.000 danskere over 65 år hoftebrud, som ofte kan skyldes knogleskørhed. Et fremtidigt middel mod svage knogler vil derfor være en stor gevinst for mange danskere.

Anne Kristine Amstrup understreger dog, at der bør laves større undersøgelser af, hvordan og i hvilke doser melatonin styrker knoglerne bedst, før der laves egentlige anbefalinger om melatonintilskud til ældre.

 


Fakta om melatonin

  • Kroppen producerer melatonin om natten, så vi kan sove.
  • Melatonin fremstilles også syntetisk, og sælges i Danmark kun på recept.
  • Pillerne bruges blandt andet mod jetlag.
  • I USA og en række andre lande sælges melatonin i håndkøb og bruges som kosttilskud.
  • Der er meget få bivirkninger ved melatonin.

 


Kontakt

Ph.d.-studerende Anne Kristine Amstrup
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Medicinsk Endokrinologisk afdeling MEA
Telefon: 50624137
anne.amstrup@clin.au.dk

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Offentligheden/Pressen