Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny pris hylder forskning, der øger dyrevelfærd

Der skal ikke nødvendigvis forsøgsdyr til for at lave forskning af høj kvalitet. Og bruger man dyr, skal man gøre det ordentligt og etisk forsvarligt. Det er essensen af en ny pris – 3R-prisen – som Health har indstiftet. Den uddeleles første gang til årets PhD Day i januar.

10.12.2019 | Mette Louise Ohana

Gris

Forsøgsdyr skal behandles bedst muligt. Det er både til gavn for dyrene og forskningens kvalitet. 3R-prisen støtter unge forskere, der gør en indsats for det. Foto: Jesper Rais

Replacement, refinement, reduction. Det er ordene bag de tre R’er, som dækker over en global indsats for dyrevelfærd blandt forsøgsdyr. Oversat betyder det; brug ikke forsøgsdyr, hvis du kan undersøge dit område af andre veje. Sørg for, at forsøgsdyret lider mindst mulig overlast under forsøget og anvend ikke flere dyr end nødvendigt for at komme frem til en bestemt viden.  

3R indgår allerede i det daglige arbejde med dyreeksperimentel forskning på Health. Nu bliver en ph.d.-studerende, som har gjort en særlig indsats for at inddrage 3R i sit forskningsprojekt, påskønnet med en ny pris på 10.000 kr.

Prisen bliver uddelt for første gang på Healths PhD Day den 24. januar om aftenen og går til en ph.d.-studerende, som har inddraget 3R i sit forskningsprojekt for enten at reducere, forfine eller erstatte dyreforsøg.

3R kan give bedre data

”Nogle gange rækker vi automatisk ud efter mus eller grise, når vi skal undersøge noget. Men i nogle tilfælde kan man få samme viden eller dele af viden på en anden måde, hvis man lige tænker sig om. Er der brug for forsøgsdyr, kan man ofte mindske belastningen af dyret fx ved at undgå at transportere det eller ved at vænne det til nogle procedurer, så de ikke bliver stressede over det. Vi skal gøre op med ’plejer’,” siger Birgitte Kousholt, der er dyrlæge, ph.d. og leder af de kirurgiske forskningslaboratorier på Institut for Klinisk Medicin.

Ved at vænne dyrene til de forsøg de indgår i, kan det ofte øge kvaliteten af data. Eksempelvis ved at de først er blevet trænet til den test, de skal udføre. Det gør dyret mindre stresset og kan give mindre variation i målinger.

Højere kvalitet i præklinisk forskning

3R handler ikke om at fjerne alle dyreforsøg, men om at koble etik, dyrevelfærd og høj videnskabelig kvalitet. Internationale studier har vist, at der er udfordringer med at reproducere mange dyreforsøg. Det betyder, at forskningsresultaterne i værste fald ikke kan bruges, og at der dermed er brugt forsøgsdyr uden grund. Prisen skal skabe fokus på at kombinere 3R med høj videnskabelig kvalitet.

”Når vi bruger dyr til præklinisk forskning, skal det gøres ordentligt, så andre forskere kan bruge resultaterne. Paradoksalt nok kan det også betyde at øge antallet af dyr for at sikre kvaliteten af forsøget. Det vigtigste er at lave forsøg af høj kvalitet og gøre det etisk forsvarligt,” siger Birgitte Kousholt.

Det er Healths Dyrevelfærdsudvalg, der har indstiftet prisen.

Sådan indstiller du

Indstilling skal sendes senest den 17. januar, og alle Health-ansatte kan indstille. Det er Healths Dyrevelfærdsudvalg, der kårer vinderen. 

Læs mere om kriterierne og hvordan du indstiller en ph.d.-studerende til 3R-prisen

Kontakt

Dyrlæge, ph.d. Birgitte S. Kousholt
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
De kirurgiske Forskningslaboratorier
Tlf.: 78 45 90 11
Mail: birgitte.kousholt@clin.au.dk

Bevillinger og priser, Administration (Faglighed), Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Health, Forskning, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder