Bo Christensen er tiltrådt som professor i almen medicin på Aarhus Universitet. Han beskæftiger sig især med praktiserende lægers rolle i at håndtere hjertekarsygdomme.
15.10.2013 |
Flere end hver fjerde dansker dør af en hjertekarsygdom. Og selvom antallet af dødsfald, som skyldes hjertekarsygdom, er faldet med 45 procent fra 1995 til 2011, er hjertekarsygdomme stadig den næst hyppigste dødsårsag i Danmark.
Det vil Bo Christensen være med til at ændre på. Han er netop ansat som professor på Aarhus Universitet, hvor hans fokus er på de praktiserende lægers muligheder for at være med til at forebygge hjertekarsygdomme og tage vare på de patienter, som har en hjertekarsygdom.
Den nye professor har haft et MSO professorat, og han har i flere forskningsprojekter vist, at helbredsundersøgelser hos den praktiserende læge gjorde patienternes risiko for at få en blodprop i hjertet mindre - uden at patienterne blev sygeliggjort.
”Det danske sundhedsvæsen gør, at de praktiserende læger har særdeles gode muligheder for at være med til at forebygge hjertekarsygdomme gennem deres tiltag til patienten. Vi kender vores patienter særdeles godt og ser dem jo i mange sammenhænge, som gør, at vi sammen kan hjælpe med at nedsætte deres risiko for hjertekarsygdom,” fortæller Bo Christensen, som har ansvaret for Dansk Selskab for Almen Medicins kliniske vejledninger for, hvordan praktiserende læger kan forebygge hjertekarsygdomme.
Den akutte behandling af patienter, som bliver ramt af hjertekarsygdom er forbedret. Udfordringen er, hvordan man sikrer patienter et sundt liv efter blodproppen.
”Vi skal støtte patienten med en sund livsstil samt optimere den medicinske efterbehandling,” siger Bo Christensen.
Undersøgelser viser, at almen praksis gør det rigtig godt. Et overset problem i hele sundhedsvæsenet er imidlertid, at omkring 1/3 af alle patienter udvikler angst og depression efter blodprop i hjertet.
”Udfordringen er derfor at opdage de psykiske reaktioner og hjælpe patienter med at vende tilbage til livet efter en blodprop i hjertet. Her kan almen praksis indtage en afgørende rolle gennem det personlige og langvarige kendskab til vores patienter,” fortæller siger Bo Christensen, hvis aktuelle forskning har fokus på det område.
Bo Christensen blev cand.med. fra Aarhus Universitet i 1983, og i 1985 blev han tildelt universitetets guldmedalje for projektet ”En undersøgelse af forhold af betydning for de praktiserende lægers henvisning til undersøgelse og behandling hos praktiserende speciallæger og ambulatorier”. I 1995 forsvarede han sin ph.d.-afhandling samme sted.
Siden 1992 har Bo Christensen været praktiserende læge i Låsby. Siden 1993 har han samtidig været lektor ved Aarhus Universitet. Og i flere perioder har han også været institutleder ved Institut for Almen Medicin, som nu er Afdeling for Almen Medicin under Institut for Folkesundhed.
Professor Bo Christensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Direkte telefon: 8716 7935
bc@alm.au.dk