Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny professor styrker forskning i akuthjælp

Professor Hans Kirkegaard fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital tilknyttes nu Præhospitalet i Region Midtjylland. Formålet er at styrke forskning i mere sammenhængende akutte patientforløb.

09.02.2016 | Ida Kellemann Thomsen

Hans Kirkegaard skal styrke forskning i den såkaldte ”overlevelseskæde” for patienter, der kommer alvorligt til skade eller bliver akut syge. Foto: Anna Glavind, Præhospitalet

Hans Kirkegaard skal styrke forskning i den såkaldte ”overlevelseskæde” for patienter, der kommer alvorligt til skade eller bliver akut syge. Foto: Anna Glavind, Præhospitalet

Med ansættelse af professor, dr. med. Hans Kirkegaard ønsker Præhospitalet at styrke forskning i den såkaldte ”overlevelseskæde” for patienter, der kommer alvorligt til skade eller bliver akut syge. Hans Kirkegaard har siden 2012 har stået i spidsen for Center for Akutforskning, hvor han har udviklet akutmedicin som et selvstændigt forskningsfelt. I den nye stilling, der er finansieret af Trygfonden, vil han som professor i både Præhospital og Akutmedicin blandt andet bidrage til at skabe mere sammenhængende patientforløb.

Overlevelseskæden

Præhospital forskning handler både om patientbehandling og om patientforløbet, hvor overlevelseskæden spænder fra 1-1-2 opkaldet over behandling på hospitalet til rehabilitering af den akutte patient. Det går dermed på tværs af faglige og organisatoriske skel og byder på særlige udfordringer med hensyn til fx kommunikation og sammenhæng i behandlingen.

Forskningen skal ifølge Hans Kirkegaard have et klart sigte på at gøre en forskel for den akutte patient. Men når der skal forskes i en indsats, der foregår uden for hospitalernes mere kontrollerede rammer og i et tæt samarbejde mellem mange faggrupper, giver det særlig udfordrende vilkår.

”Indsatsen kan jo foregå i al slags vejrlig, på svært tilgængelige steder, og nogle gange under kaotiske forhold med flere tilskadekomne. Samtidig skal undersøgelser, behandling og patientjournaler ofte gennemføres, mens ambulancen kører med udrykning og blå blink,” siger Hans Kirkegaard.

Sætter kurs på fremtidens akutindsats

Behandlingsmuligheder, teknologi og viden om, hvordan man sikrer den bedste hjælp til den akutte patient, flytter sig hele tiden. Forskning skal være med til at styre kursen på udviklingen.

”Med en cykel som metafor, skal vi både være med til at styre retningen og finde nye måder at sætte strøm på hjulene,” siger Hans Kirkegaard, og understreger, at forskningen skal skabe relevant og sikker viden, som beslutningstagerne kan bruge, når de skal planlægge den præhospitale indsats.

Fynbo og globetrotter

Hans Kirkegaard er født og opvokset på Fyn. Han tog sin studentereksamen ved Svendborg Statsgymnasium og blev uddannet læge på Odense Universitet i 1981. I 2005 forsvarede han sin doktordisputats i neuromuskulært blokerende stoffer ved Aarhus Universitet.

Hans Kirkegaard har arbejdet på Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Esbjerg Sygehus. Han har også boet i Amazonas jungle, Peru i en periode og været gæsteprofessor ved University of California, San Francisco, før han slog rod i det jyske og blev overlæge på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling på Skejby Sygehus. Hans Kirkegaard er gift og far til to piger og en dreng. Han bor i Egå og bruger sin fritid på familien, motion og jagt. 

Pressemeddelelse modtaget fra Anna Glavind, Præhospitalet.

 

Yderligere oplysninger

Forskningsprofessor Hans Kirkegaard

Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin - Center for Akutforskning og

Aarhus Universitetshospital, Præhospitalet

Direkte telefon: 7846 1074

Mobil: 2814 9783

hans.kirkegaard@clin.au.dk

 

 

 

 

Navnenyt, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Institut for Klinisk Medicin, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen