Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny professor udvikler medicin til nyrekræftpatienter

Frede Donskov fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital forsker i behandling af nyrekræft. Han vil i sit nye professorat forstærke indsatsen mod metastatisk nyrekræft – en alvorlig og livstruende sygdom, som hvert år rammer cirka 300 danskere.

19.02.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Frede Donskov

Frede Donskov er ny professor på Institut for Klinisk Medicin. Foto: Michael Harder.

Metastatisk nyrekræft er en kræftform, hvor sygdommen spreder sig uden for nyren, og hvor behandlingen typisk består af biologisk kræftmedicin, dvs. målrettet medicinsk behandling og immunterapi.

Professor Frede Donskov drømmer om at helbrede en betydelig del af nyrekræftpatienterne ved at forbedre den medicinske behandling. I laboratoriet analyserer han derfor scanninger, tumorvæv, blod og afføring i håbet om at identificere faktorer, der kan bidrage til at stille en bedre diagnose og prognose. Derudover har han bl.a. været ledende undersøger i en lang række kliniske lægemiddelforsøg, hvoraf flere har resulteret i ny og forbedret standardbehandling til patienter med metastatisk nyrekræft.

I øjeblikket leder Frede Donskov et stort skandinavisk studie, der kombinerer kirurgi og medicinsk behandling, ligesom han står i spidsen for et nationalt studie, hvor forskerne undersøger blodkoncentrationen hos patienter, der er i behandling med de medicinske lægemidler til behandling af nyrekræft.

Resultaterne af det danske studie forventes at bidrage til mere præcis dosering af medicinen og dermed større effekt, færre bivirkninger samt tidligere varsling i tilfælde af, at behandlingen ikke har den ønskede effekt.

Frede Donskov holder tiltrædelsesforelæsning den 20. marts 2020 kl. 15.00. Hans professorat er finansieret af Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond.

Kontakt

Professor, overlæge og dr.med. Frede Donskov
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Kræftafdelingen
Mobil: +45 40 46 52 34
Mail: fd@oncology.au.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Graduate School of Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Ekstern målgruppe