Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny professor undersøger om blåbær og vaccination gavner hjertet

Er det gavnligt for hjertepatienter at spise en masse blåbær eller få en influenzavaccination? Det søger ny professor på Aarhus Universitet Ole Frøbert svarene på i sin eksperimentelle forskning.

01.09.2021 | Lene Halgaard

Billedtekst: Ole Frøbert er læge og specialist i interventionel kardiologi. Den 1. september 2021 tiltræder han sit professorat ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Ole Frøbert forsker i nye behandlingsformer af hjerte- og livsstilssygdomme. Han er bl.a. nysgerrig efter at finde ud af, hvorfor bjørne kan spise sig fede i blåbær og derefter gå i vinterhi, uden at hjertet lider skade. Derfor har han taget blodprøver af sovende bjørne og fundet bevis for, at blåbær har en positiv virkning på hjertets funktion, fordi de virker kolesterolsænkende. Ole Frøbert undersøger nu i praksis, hvorvidt blåbær i høj koncentration kan hjælpe hjertepatienter i et studie med 900 deltagere.

Den nyudnævnte professor, som også er tilknyttet Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitetshospital og Örebro Universitetssygehus i Sverige, har i et andet studie undersøgt, om influenzavaccination reducerer risikoen for nye blodpropper og død blandt hjertepatienter. Mere end 2.500 patienter med blodprop i hjertet deltog i studiet, som afslørede, at influenzavaccination indenfor 3 dage efter indlæggelse for blodprop reducerer risikoen for død af hjertesygdom det næstfølgende år med 40 %.

Med professoratet ønsker Ole Frøbert at styrke samarbejdet omkring den eksperimentelle forskning inden for diabetes, hjertesygdom og klinisk farmakologi i Aarhus og Sverige. Han håber, at det vil føre til bedre behandling af hjertesygdom og livsstilssygdomme.  

Kontakt

Professor, overlæge og ph.d. Ole Frøbert
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin,
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Farmakologisk Afdeling,
Steno Diabetes Center Aarhus og
Örebro Universitetssygehus
Mail: ole.frobert@regionorebrolan.se

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Institut for Klinisk Medicin